De Russische minister van economie Alexei Oeljoekajev
NOS NieuwsAangepast

President Poetin ontslaat minister van Economische Zaken

President Poetin heeft zijn minister van Economische Zaken ontslagen. Hij heeft het vertrouwen in minister Oeljoekajev verloren, zegt een woordvoerder van het Kremlin. Oeljoekajev werd vannacht gearresteerd omdat hij zich zou hebben laten omkopen door het staatsoliebedrijf Rosneft.

Een Russische rechtbank besloot vanmiddag dat de minister voor twee maanden onder huisarrest wordt geplaatst.

Rosneft kocht vorige maand de helft van de aandelen van het concurrerende oliebedrijf Bashneft. Oeljoekajev zou omgerekend bijna 2 miljoen euro hebben aangenomen, in ruil waarvoor hij zijn verzet tegen de overname opgaf en er ineens aan meewerkte. Een nationale onderzoekscommissie, die rechtstreeks aan president Poetin rapporteert, onderzoekt de zaak.

Afluisteren

Premier Medvedev zei vandaag dat hij niet weet wat er is gebeurd met Oeljoekajev en dat hij erover heeft gesproken met president Poetin. Die zou er ook niets van begrijpen, maar hij heeft de bewindsman nu dus wel de laan uitgestuurd.

In Rusland gaan allerlei geruchten over de kwestie, onder meer dat Poetin zich wil ontdoen van alle liberale ministers, zoals Oeljoekajev, die de markt meer invloed willen geven ten opzichte van de staat. Poetin heeft de aandelendeal altijd fel verdedigd.

Rosneft en Oeljoekajev ontkennen dat er steekpenningen zijn betaald. Het onderzoek loopt al maanden. De Russische geheime dienst FSB luistert de minister sinds deze zomer af. President Poetin zou daarvan op de hoogte zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl