Een meting van de uitstoot van een Volkswagen
NOS Nieuws

Volkswagen bereikt in VS deal over 3-literdiesels

Volkswagen heeft een overeenkomst bereikt met de Amerikaanse milieu-autoriteiten over het repareren of terugkopen van 80.000 auto's met sjoemelsoftware. Dat meldt persbureau Bloomberg.

Het gaat om dieselauto's van Audi, Volkswagen en Porsche met een 3-litermotor. Zestigduizend auto's krijgen een software-update, en bijna twintigduizend auto's van oudere modellen worden teruggekocht.

Miljardendeal

Over de 480.000 dieselauto's met een kleinere 2-litermotor was er al een deal, die de automaker ruim 13 miljard euro gaat kosten.

Hoeveel geld er met deze nieuwe deal is gemoeid, is nog niet bekend. Volkswagen en de Amerikaanse autoriteiten moeten het nog eens worden over het bedrag dat autobezitters krijgen om hun auto te laten repareren. Bij de auto's met een 2-litermotor kregen eigenaren tot 10.000 dollar.

Overigens staat de inhoud van de deal nog niet vast, schrijft Bloomberg. De rechtbank die op de onderhandelingen toeziet, moet nog instemmen met de overeenkomst.

Sjoemelschandaal

Volkswagen moest vorig jaar september onder druk van de Amerikaanse milieu-autoriteiten toegeven dat het jarenlang heeft gefraudeerd met de uitstootwaarden. Bij toelatingstests zorgde speciale software ervoor dat de auto's schoner leken dan ze in de werkelijkheid zijn. Het gaat wereldwijd om 11 miljoen auto's die zijn uitgerust met die software.

Nederlanders voorlopig geen compensatie

Een compensatie voor de eigenaren van de 160.000 sjoemeldiesels in Nederland, ligt niet in het verschiet. Hier zijn boetes die bedrijven krijgen voor misleiding veel lager dan in de Verenigde Staten, dus heeft Volkwagen er hier minder belang bij om snel tot een schikking te komen.

De Consumentenbond noemt het absurd dat Volkwagen hier nauwelijks wordt aangepakt. "Miljoenen klanten zijn voorgelogen en de extra uitstoot kost mensenlevens, maar toezichthouders en overheid laten het gewoon gebeuren. Klanten zijn beduveld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl