NOS NieuwsAangepast

Wekdienst van 15 november: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen, het is een graad of 6, met hier en daar wat regen. De rest van de dag blijft het grijs en nat, maar met een graad of 12 vanmiddag is het wel zacht.

Wat heb je gemist?

Vier helikopters van het Nieuw Zeelandse leger zijn in Kaikoura begonnen met de evacuatie van slachtoffers van de aardbeving. Het toeristenplaatsje is door de beving afgesloten van de buitenwereld en heeft gebrek aan water en eten. De Nederlander Dylan Lenters zat met zijn vader in de eerste helikopter naar Christchurch, waarin mensen met een medische indicatie werden opgehaald. Zijn vader is darmpatiënt.

Morgen worden alle gestrande Nederlanders opgehaald en naar Christchurch gebracht, de op een na grootste stad van Nieuw-Zeeland.

Ruim een kwart van de studenten Internationaal Recht verdient na een jaar werken minder dan het minimumloon. Dat blijkt uit de Keuzegids Universiteiten 2017. Ook bij een aantal andere studies ziet de financiële toekomst er niet rooskleurig uit.

Toch lijkt dat voor een deel van de scholieren niet zo belangrijk. Die vinden het bijvoorbeeld belangrijk dat je met de studie alle kanten op kan. De opleidingen zouden opener moeten zijn over de baankansen, vindt hoofdredacteur Frank Steenkamp van de Keuzegids.

Het Openbaar Ministerie heeft de rechter gevraagd om motorclub Bandidos te verbieden. Dat zegt de officier van justitie in De Telegraaf. Bandidos kwam bijna drie jaar geleden naar Nederland. Sindsdien heeft de club volgens het OM regelmatig de orde verstoord met aanslagen, vechtpartijen en beschietingen.

Ook zegt het OM dat clubleden in drugs en wapens handelen. Het OM hoopt dat een verbod op de Bandidos leidt tot een verbod op meer beruchte motorclubs. Justitie heeft eerder al eens geprobeerd om een afdeling van de Hells Angels te verbieden, maar er was toen te weinig bewijs dat de club crimineel was.

De politie begint nog een intern onderzoek naar een lid van de Centrale Ondernemingsraad, de COR. Aanleiding daarvoor is een eerder onderzoek naar de buitensporige uitgaven van de COR. De raad organiseerde luxe feesten, cruises en boekte dure vergaderlocaties.

De huidige korpschef Erik Akerboom deed vanwege het hoge uitgavenpatroon al aangifte tegen oud-COR-voorzitter Frank Giltay. Ook de rol van oud-korpschef Gerard Bouman, is onderwerp van onderzoek.

'Verstappen hoeft niet naar Mercedes om kampioen te worden'

"Nee, we maken Max Verstappen in Nederland niet te groot", zegt Formule 1-commentator Louis Dekker in het Sportforum op Radio 1. Zondag eindigde de Nederlandse coureur na een onnavolgbare inhaalrace als derde tijdens de Grand Prix van Brazilië.

Dekker: "Ik heb gekeken hoe er in andere landen wordt gereageerd. In Brazilië noemen ze Verstappen een reïncarnatie van Ayrton Senna of een Senna 2.0. Dan weet je dat er iets bijzonders is gebeurd."

Verder vandaag...

President Obama begint vandaag aan zijn laatste reis naar Europa als staatshoofd. Hij reist naar Griekenland waar hij zijn Griekse ambtgenoot Prokopis Pavlopoulos ontmoet. Ook spreekt hij met premier Alexis Tsipras. Morgen houdt hij een toespraak en vliegt dan verder voor een afscheidsbezoek aan Berlijn.

Ooit was hij het grootste wielertalent van zijn generatie, tot Thomas Dekker verstrikt raakte in de (doping-)tentakels van het peloton. En nu is er het boek 'Thomas Dekker, mijn gevecht'. De 32-jarige oud-wielrenner vertelt daarin over zijn veelbewogen wielercarrière.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl