Brendan Dassey wordt ondervraagd
NOS NieuwsAangepast

Neef 'Making a Murderer'-hoofdverdachte komt vrij

Brendan Dassey, de neef van de hoofdverdachte uit de bekende Netflix documentaire-serie Making a Murderer, komt vrij. Na het ongedaan maken van zijn veroordeling en daar weer een hoger beroep tegen, werd vandaag een punt gezet achter de juridische strijd. Dassey komt vrij, maar moet wel voldoen aan een aantal voorwaarden.

Hij mag alleen in het oosten van Wisconsin reizen, en geen paspoort, geweer of drugs bij zich hebben. Ook mag hij geen contact hebben met zijn oom Steven Avery, of de familie van Teresa Halbach.

Brendan Dassey werd veroordeeld vanwege medeplichtigheid aan de moord op Teresa Halbach in 2005. Dassey, die toen 16 was, zou de vrouw samen met zijn oom hebben verkracht en gedood. De jongen heeft dat ook bekend, maar de rechter oordeelde in augustus dat die bekentenis onvrijwillig was.

Zijn veroordeling werd toen ongedaan gemaakt, maar het Openbaar Ministerie (OM) van Wisconsin ging in hoger beroep. Dat hoger beroep werd vandaag afgewezen.

Levenslange gevangenisstraf

Zowel Dassey als zijn oom Steven Avery is in 2007 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op Teresa Halbach. Zij verdween nadat zij op de autosloperij van de Avery-familie was geweest om foto's te maken van enkele auto's.

De serie van Netflix uit december 2015 over de moordzaak deed veel stof opwaaien. In de documentaire wordt de legitimiteit van beide veroordelingen in twijfel getrokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl