Werkzoekenden bij het Werkplein van het UWV in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Werkloosheid daalt sterk, ook meer ouderen aan het werk

De arbeidsmarkt trekt steeds verder aan en de werkloosheid daalt steeds sterker. Minder mensen raken hun baan kwijt, meer werklozen vinden werk, en er komen banen bij. In het derde kwartaal daalde het aantal werklozen met 84.000 ten opzichte van een jaar eerder, waardoor de werkloosheid afnam naar 510.000 eind september (5,7 procent van de beroepsbevolking). Er gingen 130.000 mensen aan de slag, blijkt uit cijfers van het CBS.

Er boden zich 392.000 mensen aan op de arbeidsmarkt die dat in het tweede kwartaal nog niet deden. Daaronder zitten zowel schoolverlaters en andere nieuwkomers, als mensen die weer een baan gaan zoeken nu de kansen op werk groeien. Ruim de helft van de nieuwkomers zijn jongeren tussen de 15 en 25 jaar.

Ouderen

Mensen die nu voor het eerst de arbeidsmarkt op gaan vinden ook sneller werk, maar dat geldt niet voor alle leeftijden in dezelfde mate. Van jonge nieuwkomers vond 62 procent betaald werk, bij ouderen ligt dat tussen de 40 en 45 procent.

Toch vonden ook meer mensen die langer dan een jaar zonder werk zaten een baan, onder wie veel 45-plussers. "Er is sprake van een soort nasleep-effect," zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS. "Als de economie herstelt, zijn doorgaans eerst de jongeren aan de beurt. Als het herstel lang genoeg aanhoudt, krijgen ook oudere werklozen weer een baan."

Daarnaast speelt ook de vergrijzing een rol. Van Mulligen: "Tot voor kort vormden de dertig-plussers de grootste groep op de arbeidsmarkt. Nu zijn dat de vijftig-plussers."

Hardnekkig

De werkloosheid onder ouderen is wel hardnekkig. In het derde kwartaal zaten er 127.000 mensen van 45 tot 75 jaar zonder werk. Van de tien werkloze 45-plussers zoeken er zes langer dan een jaar naar een baan.

Er waren in het derde kwartaal 205.000 langdurig werklozen. Dat zijn er 33.000 minder dan een jaar geleden.

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is blij met de nieuwe cijfers en zegt dat het wachten van mensen is beloond. "De kansen op een baan nemen toe, ook voor langdurig werklozen. Ik hoop dat er de komende maanden nog veel meer mensen aan de slag kunnen komen. Daar wil ik alles aan doen", aldus Asscher.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl