Frederiek Schouwenaar
NOS NieuwsAangepast

Politie kaapt topkandidaat voor neus van VVD weg

Als het aan het VVD-bestuur had gelegen was Frederiek Schouwenaar de hoogste nieuwkomer op de kandidatenlijst geworden. Zij is adviseur bij de Nationale Politie en gemeenteraadslid in Gorinchem.

Afgelopen maandag stond Schouwenaar nog op de zevende plek van de VVD-lijst voor de komende verkiezingen. Maar toen die vandaag openbaar werd, was haar naam geschrapt. Alle kandidaten die na haar kwamen, zijn een plek naar boven opgeschoven.

'Duivels dilemma'

Schouwenaar zegt dat ze vereerd was toen ze hoorde dat de partij haar als Kamerlid wilde. Maar op dezelfde dag kreeg ze ook een aanbod van de politie, om een belangrijke leidinggevende functie met 200 mensen onder haar te bekleden.

Kiezen tussen die twee banen was volgens Schouwenaar "een duivels dilemma". Ze zegt dat ze na lang twijfelen uiteindelijk voor de politie gekozen heeft, maar sluit niet uit dat ze zich in de toekomst voor de VVD zal inzetten.

Geen verrassingen

Nu de politievrouw niet meer meedoet, is de hoogste nieuwkomer de 30-jarige Dennis Wiersma, die eerder voorzitter van de vakbond FNV Jong was. Hij staat op nummer 11.

De top-tien van de VVD-lijst bevat nu geen verrassing meer. Er staan alleen namen in van VVD'ers die bij de verkiezingen in 2012 ook al meededen: premier Mark Rutte, minister Jeanine Hennis, fractievoorzitter Halbe Zijlstra, vice-fractievoorzitter Tamara van Ark, de staatssecretarissen Klaas Dijkhoff en Sander Dekker en de Kamerleden Barbara Visser, Mark Harbers, Han ten Broeke en Malik Azmani.

Ton Elias

Het Kamerlid Ton Elias staat tot zijn verbijstering niet meer op de lijst. Hij heeft opheldering gevraagd aan het partijbestuur.

Rutte zei vanmiddag in zijn wekelijkse persconferentie dat hij als premier geen mening mag geven over de VVD-lijst. Hij zei wel dat hij nu voor de vierde keer lijsttrekker is, en in die hoedanigheid het moeilijke proces van het opstellen van een evenwichtige lijst een paar keer van dichtbij heeft meegemaakt. "Het is onvermijdelijk dat er mensen zijn die teleurgesteld worden."

Rutte:: onvermijdelijk dat mensen teleurgesteld zijn in VVD-lijst

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl