Oudere Samsung Smartphones
NOS NieuwsAangepast

Consumentenbond wil dat Samsung smartphones tijdig update geeft

De Consumentenbond sleept Samsung opnieuw voor de rechter omdat die de software voor zijn Android smartphones veel te laat of helemaal niet voorziet van updates. Samsung krijgt vandaag de dagvaarding, maar de datum voor de zitting moet nog worden vastgesteld.

Volgens de Consumentenbond is Samsung verplicht zijn smartphones veilig te houden door updates beschikbaar te stellen. De bond eist dat Samsung dat minimaal twee jaar na aankoop of vier jaar na de introductie van een toestel doet.

Smartphones

Software-updates zijn cruciaal om smartphones veilig te houden. Verouderde software maakt toestellen kwetsbaar voor cybercriminelen die daarmee persoonlijke gegevens kunnen stelen of malware kunnen installeren.

Advocaat Alberdingk Thijm van de Consumentenbond: "Samsung verstrekt voor veel van zijn smartphones laat of helemaal geen updates, terwijl er al wel een nieuwe versie van Android beschikbaar is. Dat is onrechtmatig."

Kort geding

In februari spande de Consumentenbond al een kort geding aan tegen Samsung met dezelfde eisen. De rechter vond toen dat hij te weinig tijd had om in deze ingewikkelde zaak een vonnis te vellen. Om die reden start de Consumentenbond nu een bodemprocedure.

Samsung is niet de enige fabrikant die steken laat vallen met zijn updatebeleid, zegt de Consumentenbond. Met het vonnis in de bodemprocedure in de hand wil de bond een goed updatebeleid bij alle fabrikanten afdwingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl