Energieminister Khalid-al-Falih van Saudi-Arabië en de voorzitter van de OPEC, de energieminister van Qatar Saleh-al Sada, op een economische top op 6 november
NOS NieuwsAangepast

Minder olie oppompen wordt nog een zware opgave

De OPEC staat voor de loodzware opgave om de olieproductie te beperken om de prijs van ruwe olie op te voeren. De veertien leden van het kartel hebben de afgelopen vijf maanden de productie alleen maar vergroot.

In oktober steeg de olieproductie met 230.000 vaten per dag naar een record van 33,83 miljoen vaten. Om die reden moet OPEC de kraan bovendien veel harder dicht draaien dan eerst de bedoeling was. En dat wordt lastig, zegt het internationaal energieagentschap IEA in zijn novemberrapport over de oliemarkt.

Twee maanden geleden besloten de OPEC-landen in Algiers dat er een productieplafond komt: ergens tussen de 32,5 en 33 miljoen vaten per dag. Ook niet-OPEC-landen zouden meedoen, zoals Rusland, de grootste olieproducent ter wereld.

Averechts effect

De uitwerking van het olieakkoord over wie hoeveel olie minder gaat oppompen, zou volgen. Maar dat heeft tot nu toe niks opgeleverd. Integendeel, er wordt steeds meer olie naar boven gehaald. De OPEC vergadert op 30 november in Wenen.

Als het kartel geen productieakkoord weet te sluiten en sommige OPEC-leden blijven hun productie opvoeren, zoals Nigeria, Libië, Iran en Irak, blijft er te veel op de markt en is de kans op een prijsstijging klein. Sterker nog, zegt het IEA, met de huidige grote olievoorraden bestaat het risico dat de olieprijs juist verder daalt.

De OPEC is goed voor een derde van de wereld-olieproductie. De grootste olieproducent ter wereld is Rusland, gevolgd door Saudi-Arabië en de Verenigde Staten.

Olie-overvloed

Het OPEC-voornemen van Algiers deed aanvankelijk precies wat de bedoeling was, namelijk de olieprijs doen stijgen, met 10 procent naar 53 dollar. Maar omdat gesprekken en discussies in de weken daarna niks opleverden en de landen alleen maar meer olie oppompten, zakte de prijs weer terug naar zo'n 45 dollar nu. De markt gelooft er blijkbaar ook niet in.

De wereldolieproductie steeg in oktober met 800.000 vaten naar 97,8 miljoen vaten per dag, terwijl er maar vraag is naar 97,08 miljoen vaten, stelt het IEA. De overvloed heeft behalve een lage prijs ook hele grote olievoorraden veroorzaakt.

Zelfs als de OPEC zou besluiten tot een beperking, zal het nog een tijdje duren voordat de voorraden zijn weggewerkt en de olieprijzen stijgen.

Recessie in olielanden

Sinds de olieprijs in de zomer van 2014 in elkaar stortte, is het crisis in veel landen die grotendeels van olie-inkomsten afhankelijk zijn. In een paar maanden tijd halveerde de prijs zelfs, en begin dit jaar was die minder dan 30 dollar per vat. Het groeiend tekort aan olie-inkomsten heeft enorme gaten geslagen in begrotingen, en sommige landen in een recessie gestort.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl