NOS NieuwsAangepast

Aanhangers Hillary Clinton verdwaasd en ontgoocheld

  • Guus Dietvorst

    redacteur NOS Online

  • Guus Dietvorst

    redacteur NOS Online

Het had een mooie avond moeten worden in het Javitz Center in New York. Duizenden mensen waren gekomen om Hillary Clinton te zien winnen, zoals voorspeld door de peilingen. Maar het liep anders.

Al ruim voordat Clinton haar verlies officieel had toegegeven, heerste er een bedrukte stemming. “Dit land is kapot. Blijkbaar zijn wij een natie van vrouwenhaters en racisten”, vertelt Maria in tranen aan de rand van de zaal.

Maria

“Ik heb een dochter. Hoe moet ik die nou uitleggen dat je in Amerika geen president kan worden?” Want dat is waar het is misgegaan voor Clinton, denkt de rasechte New Yorkse. “Dit land wil geen vrouw aan het roer. Daar word ik zo verdrietig van, misselijk zelfs.”

Ontroostbaar

Maria, die in haar eentje is gekomen, “mijn echtgenoot voelde al nattigheid”, kan wel een positief punt noemen van de mogelijke verkiezing van Trump. “Mijn ouders zijn 86 en 87 en allebei Republikein. Het is mooi dat ze bij hun laatste verkiezingen waarschijnlijk aan het langste eind hebben getrokken”, lacht Maria door haar tranen heen.

Op de bijeenkomst strijden verdriet en ongeloof om de voorrang. Aanhangers van Clinton troosten elkaar, sommigen zitten verdwaasd op de grond. Her en der liggen weggegooide vlaggetjes.

  • NOS / Guus Dietvorst
  • NOS / Guus Dietvorst
  • NOS / Guus Dietvorst
  • NOS / Guus Dietvorst

Op de Democratische bijeenkomst zijn veel jongeren afgekomen, ook een meisje van 15 dat ontroostbaar is. “Gaan we nou geleid worden door de Ku Klux Klan? Maar mama, een president heeft geen absolute macht toch?”

Net als het jonge meisje, vreest Francisco de toekomst. “We hebben onderschat in wat voor een hatelijk land we leven. We hebben vandaag het echte Amerika gezien. Hier in New York leven we in een soort Europa.”

Francisco

Hij denkt dat Trump het land 40 jaar terug de tijd in kan slingeren. “Hij gaat nieuwe rechters van het Hooggerechtshof benoemen. Hij gaat uit wraakmotieven alles wat Obama heeft bereikt ongedaan maken. Alle mooie progressieve dingen maakt Trump kapot.”

Francisco kan er niet over uit. “Dit is de grootste schok sinds 9/11, sinds ik de twin towers live heb zien instorten.”

Peilingen

Ook Josh is volkomen verrast. “We hebben de peilingen geloofd en dat hadden we niet moeten doen”, zegt hij. “Wat vandaag blijkt is dat het een racistisch land is. Terwijl al die Trump-stemmende boeren waarschijnlijk nog nooit een latino hebben gezien.”

Josh

“Pff, en nou ruilen we Obama in voor Trump”, zegt hij. “Een groot inspirator inruilen voor een reality-tv-ster. Als ik niet zo in en in verdrietig was, had ik nu hardop gelachen.”

  • NOS / Guus Dietvorst
  • NOS / Guus Dietvorst
  • NOS / Guus Dietvorst

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl