Beurshandelaren op Wall Street
NOS Nieuws

Gokverslaafde zakenbankier vier jaar de gevangenis in

Een zakenbankier uit New York die klanten, familie en vrienden tientallen miljoenen euro's afhandig had gemaakt om zijn gokverslaving te bekostigen, is door een rechtbank in Manhattan veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf.

De 40-jarige bankier, afgestudeerd aan de topuniversiteiten Princeton en Harvard en tot maart werkzaam bij een kleine effectenbank, bleek zeer bedreven in list en bedrog. Met hulp van nep-mailadressen en verzonnen namen van financiers wist hij mensen te bewegen om te investeren in niet-bestaande bedrijven.

Zelfbedrog

Het geld gebruikte hij om te gokken, ook op de beurs. Volgens zijn advocaat stond hij op een dag op 100 miljoen dollar (90 miljoen euro) winst, om dat bedrag de volgende dag vrijwel geheel te verliezen bij het gokken of de beurs omhoog of omlaag zou gaan.

Enkele jaren geleden had hij al enkele miljoenen aan beleggingen van zijn moeder en zijn broer vergokt. Zijn advocaat herkent in de man een klassiek geval van zelfbedrog. "Het maakte niet uit hoe vaak hij alles verloor; hij bleef ervan overtuigd dat hij alles zou terugwinnen."

Mildheid

Volgens de richtlijnen voor de strafmaat had de man 15 jaar cel moeten krijgen, maar de rechter betoonde zich mild. Diverse organisaties die de ex-bankier ondersteunen bij het afkicken van zijn alcohol- en gokverslaving, hadden de rechtbank om clementie gevraagd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl