Bridget Kelly, één van de twee veroordeelde medewerkers en haar advocaat
NOS NieuwsAangepast

Medewerkers Christie veroordeeld voor 'Bridgegate'

Twee voormalige medewerkers van de Republikeinse gouverneur Chris Christie van New Jersey zijn veroordeeld voor hun rol in 'Bridgegate', het schandaal over de afsluiting van een brug in 2013. Het doel was om een Democratische burgemeester dwars te zitten. De afsluiting leidde tot een enorme verkeerschaos die een hele dag duurde.

Bridget Kelly, voormalig plaatsvervangend stafchef van Christie, en Bill Baroni, voormalig plaatsvervangend directeur van de havenautoriteit, zijn veroordeeld voor fraude, samenzwering en het overtreden van de burgerrechten van de inwoners van Fort Lee. Hun straf wordt eind februari bepaald.

De twee zijn verantwoordelijk voor de afsluiting van de toegangswegen naar de George Washington Bridge in september 2013. De brug over de Hudsonrivier verbindt Fort Lee met Manhattan en is een van de drukste bruggen in de VS. Ze zouden de brug hebben afgesloten om de burgemeester van Fort Lee dwars te zitten. Deze Democraat, Mark Sokolich, zou hebben geweigerd de herverkiezingscampagne van gouverneur Christie te steunen.

Betrokkenheid gouverneur

Christie is een van de topadviseurs van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. De gouverneur heeft tijdens het proces, dat zes weken duurde, herhaaldelijk ontkend dat hij ook maar iets wist van het afsluiten van de brug. Maar een hooggeplaatste medewerker van de havenautoriteit, David Wildstein zegt dat de opdracht om de brug af te sluiten direct van het kantoor van de gouverneur kwam. Hij heeft ook gezegd dat Baroni en hij er tijdens de afsluiting met Christie over hebben gesproken.

Ex-stafchef Kelly brak bij het "schuldig" in tranen uit. Baroni onderging de uitspraak stoïcijns. Ze kunnen 20 jaar cel krijgen, maar er is al gezegd dat dat zeker niet het geval zal zijn. Mogelijk krijgen ze een gevangenisstraf tussen de een en drie jaar. De twee gaan in beroep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl