NOS Nieuws

Directeur Oekraïense bibliotheek Moskou voor de rechter

In Moskou is de directeur van de bibliotheek van Oekraïense literatuur voor de rechter verschenen. Ze zou zich schuldig hebben gemaakt aan het aanzetten tot haat tegen etnische Russen.

Natalia Sjarina wordt ervan beschuldigd verboden extremistische literatuur te hebben verspreid. Ze heeft al ruim een jaar huisarrest. Tegen de BBC zegt haar advocaat dat de zaak tegen zijn cliënt een politieke achtergrond heeft.

Sjarina (59) zou allerlei nationalistische Oekraïense publicaties de Moskouse bibliotheek hebben binnengebracht die verboden zijn of volgens de aanklager vernederend zijn voor Russen.

'Politiek gemotiveerd'

De vrouw verdedigde zich in de rechtszaal fel en benadrukte dat ze de aanklacht niet begreep en zich dus niet schuldig voelde. Ook wilde ze weten wat haar motief dan zou zijn.

Volgens haar advocaat hebben agenten in oktober 2015 verboden boeken in de bibliotheek gelegd. Alles wat met Oekraïne te maken heeft, wordt een politieke kwestie, beklaagde hij zich tegenover journalisten. "Het is geen toeval dat de Oekraïense bibliotheek is doorzocht, en niet de Wit-Russische of Kozakse."

Verduistering

De maatregelen tegen Sjarina zouden in april worden verlicht, maar toen werd er een nieuwe verdenking tegen haar geformuleerd: verduistering van geld van de bibliotheek.

De betrekkingen tussen Rusland en Oekraïne zijn slecht sinds de annexatie door Rusland van de Krim, in maart 2014.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl