NOS NieuwsAangepast

'Kans op complicaties na keizersnede groter dan gedacht'

Vrouwen die bevallen met een keizersnede lopen veel meer kans op ernstige complicaties dan gedacht. Trouw schrijft over een promotieonderzoek van de Leidse arts Witteveen. Die onderzocht samen met artsen in andere Nederlandse ziekenhuizen vrouwen die met een keizersnede bevallen waren.

Bevalling met een keizersnede kan leiden tot scheuren van de baarmoeder, heftige inwendige bloedingen of sterk vaginaal bloedverlies. Dertig procent van de vrouwen die vanwege deze complicaties worden geopereerd, raakt de baarmoeder kwijt. Het risico op zo'n ingreep is klein, maar wel bijna zeventien keer zo groot als bij een natuurlijke bevalling.

"Dat een operatie als de keizersnede dat risico vergroot, is logisch. Snijden in het lichaam is nooit risicoloos. Maar dat het verschil met de vaginale bevalling zo sterk blijkt, is verrassend", zegt Witteveen in Trouw. "Nog nooit eerder hebben we dit zo uitgebreid onderzocht", zegt zijn promotiebegeleider, gynaecoloog Van Roosmalen.

Noodzakelijk

Tussen 1999 en 2012 is het aantal keizersneden gestegen van 11 naar 16 procent. En de verwachting is dat het percentage nu nog hoger ligt. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vindt dat een keizersnede alleen moet worden uitgevoerd als die medisch noodzakelijk is. Zwangere vrouwen zouden druk uitoefenen op gynaecologen om te bevallen met een keizersnede. "Ze denken ten onrechte dat een keizersnede de veiligste weg is", zegt Witteveen.

Het aantal keizersneden in Nederland is met 25.000 tot 30.000 per jaar laag in vergelijking met andere landen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl