Verkeerscontrole in Rotterdam

'Uitspraak etnisch profileren is doekje voor het bloeden'

Het standpunt van de Hoge Raad (HR) over etnisch profileren is 'een wassen neus' volgens advocaat Christian Flokstra. "De Raad zei vandaag dat een politiecontrole niet puur op basis van uiterlijke kenmerken mag, maar geen enkele agent schrijft dat zo op in zijn notitieboekje."

Flokstra is de advocaat van twee verdachten uit de zaak en gaf toelichting op NPO Radio1. De twee mannen werden tijdens een verkeerscontrole betrapt met een kilo wiet in hun auto. Het duo was eerst vrijgesproken in hoger beroep, maar de zaak moet nu over.

De Hoge Raad oordeelt dat de politie een auto staande mag houden onder het mom van een verkeerscontrole als agenten vermoeden dat er meer aan de hand is dan slechts een verkeersovertreding.

Achtergrond speelt een rol

Dat de twee verdachten een Surinaamse en Oost-Europese achtergrond hebben, mogen de agenten volgens de Hoge Raad meenemen in hun afweging. Het mag echter niet de belangrijkste reden zijn. Dat vind Flokstra een zwaktebod.

De Hoge Raad zegt hier eigenlijk: hier is sprake van een toneelstukje en dat is prima mits er ook daadwerkelijk om papieren gevraagd wordt.

Advocaat Christian Flokstra

"Dit is een doekje voor het bloeden voor alle slachtoffers van etnische profilering. De Hoge Raad zegt hier eigenlijk: hier is sprake van een toneelstukje en dat is prima mits er ook daadwerkelijk om papieren gevraagd wordt. Maar in feite zetten agenten hun bevoegdheid tot een controle onterecht in voor opsporing."

De advocaat refereert daarbij aan een uitspraak van het Amsterdamse gerechtshof vorig jaar. Toen werd een verdachte vrijgesproken die ook tijdens een verkeerscontrole werd betrapt met bijna een kilo softdrugs in zijn auto. Volgens het hof was de arrestatie onrechtmatig omdat de politie misbruik had gemaakt van zijn bevoegdheid.

Schimmige achtergrond auto

De Hoge Raad vindt dat de verdenking tegen de cliënten van Flokstra wel te rechtvaardigen is. Daarbij speelt een grote rol dat de auto van het duo afkomstig was van een bedrijf dat vaker auto's verhuurt aan criminelen.

"Als de Nederlandse samenleving wenst dat vage risico-kenmerken, zoals hier de achtergrond van mijn cliënten en het feit dat de politie een autoverhuurder verdacht vindt, voldoende zijn om een auto staande te houden is dat prima. Maar dan moet er wel een debat over worden gevoerd in de politiek, want deze methode werkt racisme in de hand", zegt Flokstra.

Hoge Raad grijpt kans

De HR spreekt zich nadrukkelijk uit over etnisch profileren vanwege de maatschappelijke discussie over het onderwerp. “De Raad buigt zich niet vaak over zaken waarin etnisch profileren aan de orde is en nu deed zich een geschikte gelegenheid voor", zegt een woordvoerder.

Het is volgens de voorlichter wel altijd aan de rechter om te oordelen hoe zwaar het belang van de etniciteit weegt bij een aanhouding.

De discussie over etnisch profileren kwam in mei op gang nadat rapper Typhoon werd aangehouden. "Het gaat om een combinatie van een jonge leeftijd en een splinternieuwe, luxe auto, maar ook zijn huidskleur speelde een rol", zei een politiewoordvoerder toen.

Begin oktober kwam in het nieuws dat allochtonen regelmatig ten onrechte staande worden gehouden door de politie. Volgens het onderzoeksprogramma Politie & Wetenschap zijn naar schatting een derde van alle politiecontroles niet te rechtvaardigen.

Als reactie daarop zei politiebaas Ruud Brik dat etnisch profileren niet deugt en onprofessioneel is. Het gebeurt volgens de plaatsvervangende korpschef onbewust en onbedoeld. “We moeten er echt mee aan de slag”, zei Brik.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl