NOS NieuwsAangepast

Hennepbendes ronselen asielzoekers als telers

Drugscriminelen ronselen steeds vaker kwetsbare asielzoekers om een hennepplantage te beginnen. Een reeks arrestaties wijst daarop, meldt de Volkskrant na eigen onderzoek.

Asielzoekers zouden speciaal voor de hennepteelt worden gescout, omdat ze passen in het profiel van katvangers. Dat zijn beïnvloedbare mensen in een achterstandspositie met een klein sociaal netwerk en weinig geld.

Ronselaars scouten asielzoekers, maken een praatje en worden een huisvriend. "Voor je het weet, heb je een kwekerijtje boven", zegt advocaat Sandberg in de Volkskrant. Hij stond een Syrische vluchteling bij die hennepplanten in huis had. "De mensen die erachter zitten, worden eigenlijk nooit gepakt." Maar de politie zegt dat het oprollen van de verantwoordelijke organisatie wel degelijk prioriteit heeft.

Onduidelijk

In de politieregio Twente zijn de laatste tijd meer telers met een buitenlandse nationaliteit gearresteerd dan voorheen. Ook in Oost-Brabant zijn asielzoekers met een hennepplantage opgepakt. Maar exacte cijfers ontbreken, doordat de politie geen nationaliteit of verblijfsstatus van verdachten registreert.

Volgens advocaat Sandberg is de situatie voor veel asielzoekers onduidelijk. "Mijn Syrische cliënt zegt dat hij nog heeft gevraagd aan de tussenpersonen of dat wel mag, hennep telen. Toen volgde er een antwoord van: ja joh, dit is Nederland. Hier zijn toch ook gewoon coffeeshops waar je wiet kunt kopen? Probeer het gedoogbeleid maar eens uit te leggen aan iemand die hier net is gearriveerd."

Gevolgen

De ontdekking van een hennepplantage heeft voor asielzoekers meestal geen gevolgen voor de verblijfsvergunning. Dat is pas het geval als iemand een gevangenisstraf van zes maanden of meer krijgt. Voor hennepteelt wordt meestal een taakstraf opgelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl