NOS SchaatsenAangepast

Kramer en Bergsma tonen hun klasse in Groningen

Kramer snelste op 5.000 meter in Groningen

Sven Kramer en Jorrit Bergsma hebben zich op de 5.000 meter zonder problemen geplaatst voor de eerste drie wereldbekers van het nieuwe schaatsseizoen. Op een nevelige schaatsbaan in Groningen schreef eerst Bergsma een baanrecord (6.23,32) op zijn naam, waarna Kramer die tijd in de volgende rit nog eens aanscherpte (6.20,40).

Bij het kwalificatietoernooi in sportcentrum Kardinge plaatsen de beste vijf rijders zich voor de eerste drie wereldbekers van het nieuwe seizoen. Ook Douwe de Vries (6.26,73), Patrick Roest (6.26,85) en Erik Jan Kooiman (6.28,80) verzekerden zich van een wereldbekerticket.

De uitslag van de 5.000 meter (m) bij de KNSB Cup

In totaal werd er op de 5.000 meter drie keer een baanrecord gereden. Als eerste verbrak Kooiman het oude record (6.28,82) dat op naam van Kramer stond. Bergsma en vervolgens Kramer deden er nog een schepje bovenop.

Vorig seizoen verwees Bergsma in Enschede, bij de primeur van de KNSB Cup, Kramer nog naar de tweede plaats. Nu zag hij dat zijn rivaal vanaf 3 kilometer alleen maar rondjes onder de 30.0 reed, nadat hij er zelf maar één had laten noteren.

Het 20-jarige schaatstalent Roest verraste in de laatste rit tegen Nederlands allroundkampioen Jan Blokhuijsen, die daardoor naast een startbewijs voor de 5.000 meter greep.

Zowel Bergsma als Kramer was tevreden na afloop van de race. "Die eerste wedstrijd van het seizoen is altijd even aftasten", vertelde Bergsma. "Het blijft een beetje onzeker en dus was ik wel een beetje zenuwachtig. Sven liet een goede rit zien, maar het seizoen is nog lang."

Ook Kramer was nog onzeker over de wedstrijd. "Dat baanrecord maakte me niet uit, maar dit is wel een lekkere bevestiging. Ik voel me goed en ik wilde een mooie wedstrijd laten zien. De omstandigheden waren niet fantastisch, maar ik ben vooral tevreden over het slotstuk van mijn race."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl