Zwaarbewapende militairen in het centrum van Brussel
NOS Nieuws

België brengt aantal militairen op straat met een derde omlaag

België gaat het aantal militairen op straat met ruim een derde verminderen. Nu worden er elke dag nog 1800 militairen ingezet om mogelijke terreurdoelwitten te bewaken. Dat aantal wordt eerst afgebouwd naar 1200 en later naar 1089. Dat heeft de Belgische minister Jambon van Binnenlandse Zaken bevestigd.

De Belgische regering besloot na de aanslagen in Parijs, bijna een jaar geleden, om militairen mogelijke doelwitten van aanslagen te laten bewaken. Na de aanslagen in Brussel op 22 maart werd dat aantal opgeschroefd.

Tot nu toe stonden zij bijvoorbeeld bij stations, kerncentrales en Joodse instellingen op een vaste plek. Ook dat gaat veranderen. Militairen gaan de komende tijd meer heen en weer lopen, zodat ze hetzelfde gebied met minder mensen kunnen blijven bewaken.

De maatregel zou onder meer bedoeld zijn om de werkdruk van militairen te verlagen. Het leger en verschillende militaire vakbonden klagen daar de afgelopen maanden al langer over. Het op een na hoogste dreigingsniveau, niveau drie, blijft wel van kracht in België.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl