Max Verstappen is geschminkt voor de Dag van de Doden in Mexico
NOS SportAangepast

Verstappen gaat kappen met lange zinnen op de boordradio

  • Louis Dekker

    Verslaggever Formule 1

  • Louis Dekker

    Verslaggever Formule 1

Het was misschien wel de grootste blunder in z’n Formule 1-carrière. Max Verstappen reed tijdens de Grand Prix van Amerika de pits in, terwijl zijn team nog niet klaarstond. "Dat gaat niet nog een keer gebeuren", bezweert Verstappen.

Niet de uitvalbeurt als gevolg van een kapotte versnellingsbak, maar de zeperd in de pitsstraat is het voornaamste gespreksonderwerp tijdens een mediasessie met Formule 1-journalisten in Mexico, waar komend weekend de negentiende grand prix van het seizoen wordt verreden. Verstappen, die het incident eigenlijk wil vergeten, ontkomt er niet aan uit te leggen wat er zondag misging in Austin, Texas.

“Na een klein uur racen kom je in een soort comfortzone, je rijdt bij wijze van spreken een beetje op de automatische piloot. Ik was in gedachten al een tijd met die pitsstop bezig. Je praat dan in codetaal met het team over de racestrategie”, blikt Verstappen terug. De 19-jarige coureur van Red Bull Racing denkt dat het misging toen hij zag dat zijn teamgenoot Ricciardo banden ging wisselen.

Het was in ieder geval een ongelukkig weekend.

Max Verstappen

"Ik zag Daniel de pitsstraat ingaan en dacht meteen dat ik de volgende ronde naar binnen zou duiken. Ik was te veel met mezelf bezig en vergat met het team te communiceren." Verstappen had meteen door dat hij fout zat. "Ik had moeten wachten op een bevestiging van het team en was een of twee ronden te vroeg. Dat was een misser. Nou, dat gaat dus niet meer gebeuren."

Kort na de belabberde bandenwissel viel Verstappen uit door een defecte versnellingsbak. "Tijdens het opschakelen ging het mis. Als zoiets kapotgaat, richt dat veel schade aan. We zijn nog steeds aan het onderzoeken waar het precies door kwam. Het was in ieder geval een ongelukkig weekend."

Daniel Ricciardo en Max Verstappen staan de pers te woord op de Dag van de Doden in Mexico

Stevige kritiek

Na de race kreeg Verstappen stevige kritiek van teamadviseur Helmut Marko; de man die verantwoordelijk is voor Max’ transfer naar topteam Red Bull Racing. “Als je niet luistert naar je team, win je geen races”, zei Marko. De Oostenrijker verwees daarmee naar het moment waarop Verstappen luid en duidelijk liet merken het niet eens te zijn met de adviezen van de teamleiding.

Toen Verstappen de aanval wilde openen op de derde plaats van WK-leider Rosberg, kreeg hij van zijn race-engineer te horen dat hij rustiger aan moest doen om zijn banden te sparen. Het antwoord van Verstappen loog er niet om en was via de boordradio wereldwijd op televisie te horen. “Ik ben hier niet om vierde te worden.”

Laconiek

Verstappen bevestigt dat Marko hem stevig aan de tand heeft gevoeld, maar hij reageert laconiek. "Dergelijke discussies horen erbij. Ik heb er in het verleden ook genoeg met mijn vader gehad. Ik wil winnen. Altijd. Maar ik leer nog, iedere dag. En het komt er uiteindelijk op neer dat we allemaal willen winnen."

Verstappen heeft gemerkt dat zijn opmerkingen op de boordradio ook bij het publiek niet goed zijn gevallen. "Sommigen vinden het juist leuk, maar er zijn ook veel mensen die er niet van houden. Het komt over alsof ik arrogant ben en denk dat ik alles beter weet. Zeker als ik zeg dat ik niet race om vierde te worden. Dus dat ga ik voortaan anders doen."

Verwacht van mij voorlopig geen lange zinnen meer.

Max Verstappen

De Limburger zegt dat hij minder gaat praten via de boordradio. "Ik denk dat ik de knop uit ga zetten en stop met praten. Als ik op die knop druk ben ik meteen wereldwijd op televisie en dat kan verkeerd overkomen."

Helemaal niet praten met het team tijdens de race is volgens Verstappen onmogelijk, maar de rem gaat erop. "Ik ga het echt anders doen. Verwacht van mij voorlopig geen lange zinnen meer. Gewoon yes, no en okay. That’s it."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl