WADA zegt: Bij de Olympische Spelen ging er bij dopingcontroles veel mis.
NOS SportAangepast

WADA komt met schokkend rapport over Rio 2016

De dopingbestrijding bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro liet veel te wensen over. Heel veel. Dat staat in een rapport van het internationaal antidopingagentschap WADA.

In het rapport staat bijvoorbeeld dat atleten die dopingcontroles moesten ondergaan, niet gevonden konden worden. Monsters konden ook niet altijd aan een atleet worden toegewezen, andere monsters verdwenen. Bij hogerisicosporten waren tijdens de wedstrijd helemaal geen controles en geen enkele voetballer is buiten competitie getest.

Weinig getest voorafgaand aan Spelen

Opvallend is ook dat van de 11.470 deelnemende atleten een aanzienlijk deel voorafgaand aan de Spelen geen enkele keer is getest. In het WADA-rapport staat dat 4.125 sporters in 2016 geen bezoek heeft gehad van de dopingcontroleurs, waarvan bijna de helft in de takken van sport die als risicovol te boek staan.

Bovendien vulden na 8 augustus, toen de Spelen net twee dagen oud waren, nog slechts 4.795 van de 11.470 sporters hun whereabouts in.

Slecht geschoold

In het rapport staat ook dat veel vrijwilligers, die de atleten naar de dopingcontroles hadden moeten brengen, slecht geschoold waren of geen Engels spraken. Daaruit concludeert de WADA dat ongetrainde vrijwilligers bij antidoping niks meer op de Olympische Spelen te zoeken hebben.

In het rapport staan ook positieve punten. Zo zou het dopinglaboratorium in Rio de Janeiro nu aan een hele hoge standaard voldoen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl