Zware schade door aardbevingen in het dorpje Camerino
NOS NieuwsAangepast

Angst en verslagenheid in door aardbevingen geteisterd Italië

Een dag nadat nieuwe aardbevingen weer een spoor van verwoesting trokken door Midden-Italië, hebben angst en ontreddering zich meester gemaakt van de bewoners. "Ik ben totaal verslagen."

Camerino, een dorp ten zuidoosten van de stad Perugia, telt ongeveer 7000 inwoners. Veel van deze bewoners zijn vertrokken nu hun huis in puin ligt. Anderen hebben geen keuze en brengen de nacht door in de plaatselijke sporthal.

Wie door het dorp loopt, kan de indruk krijgen dat de schade nog wel meevalt. "Maar veel van de gebouwen die nu overeind staan hebben grote scheuren die dwars door het beton heengaan. Al die huizen moeten gesloopt worden", zegt NOS-correspondent Rop Zoutberg.

Schade door aardbevingen Midden-Italië

Vaak zijn ook de funderingen van gebouwen die nog overeind staan ernstig beschadigd. En niet altijd is duidelijk in hoeverre een gebouw is aangetast. Zo moet ook de Universiteit van Camerino eerst grondig onderzocht worden voordat iemand er weer naar binnen mag.

"Het is verschrikkelijk om te bedenken dat de universiteit misschien dicht moet. Ik ben totaal verslagen", zegt een van de studenten die al een nacht in de sporthal heeft doorgebracht. "Er is heel veel angst", vertelt een andere student. "Dit hele gebied is enorm aardbevingsgevoelig. Ik zou denken dat we hier allemaal weg moeten."

Bewoners en studenten bivakkeren in de sporthal

Volgens Zoutberg zijn er in dit gebied al drie zware aardbevingen geweest. "Gisteren waren er zeker zestig trillingen en trillinkjes te voelen. En ook vandaag waren er weer twee grote naschokken. Dat voedt de angst dat het allemaal nog veel erger wordt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl