Turkse militairen die in september deelnamen aan de strijd tegen IS in Noord-Syrië
NOS NieuwsAangepast

Turkije wil met de Amerikanen IS uit Raqqa verdrijven

Het Turkse leger wil bij zijn operaties in het noorden van Syrië doorstoten tot in Raqqa, de hoofdstad van het door IS bezette gebied.

"Nu marcheren we naar al-Bab. Daarna gaat de strijd verder en richten wij ons op Manbij en Raqqa", zei de Turkse president Erdogan in Ankara.

Erdogan heeft gisteravond een uitgebreid telefoongesprek gevoerd met president Obama, waarin hij de Amerikanen voorstelde om Raqqa in een gezamenlijke operatie te bevrijden.

De situatie in Noord-Syrië. Het blauwe gebied is in handen van de Turken, het zwarte is IS-gebied. De YPG beheerst het gele gebied.

Erdogan wil de strijders van de Syrisch-Koerdische YPG-militie daar buiten houden. De VS ziet de YPG als een betrouwbare bondgenoot in de strijd tegen IS, maar volgens Turkije onderhoudt de YPG nauwe banden met de PKK, de Koerdische beweging in Turkije die autonomie nastreeft.

De Turkse minister van Defensie Isik zei vandaag dat de door Turkije gesteunde Syrische milities de YPG uitstekend kunnen vervangen.

Manbij is overigens nog altijd in handen van de YPG, die IS daar eerder dit jaar verjoeg. Turkije wil dat de YPG de stad verlaat en zich ten oosten van de Eufraat terugtrekt. De Amerikanen steunen de Turken daarin.

Washington

Vanuit Washington is nog niet op de Turkse uitlatingen gereageerd. De Amerikaanse commandant in Irak, Stephen Townsend, zei gisteren dat de YPG deel zal uitmaken van de troepenmacht die Raqqa moet omsingelen. "We gaan met wie kan gaan en bereid is om snel te gaan. Als de omsingeling compleet is, kijken we hoe we de operatie voortzetten", zei hij in The New York Times.

Townsend wil dat de aanval binnen een paar weken begint om te voorkomen dat IS vanuit Raqqa aanslagen in westerse landen opzet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl