NOS VoetbalAangepast

Zweedse titel voor Malmö FF, voetbalsprookje in Finland

De eredivisie is pas tien speelronden oud. Terwijl in Rotterdam voorzichtig over de fictieve titel 'herfstkampioen' gedroomd wordt, wordt aan de randen van Europa de champagne al ontkurkt.

In Zweden, Finland, Noorwegen, IJsland, Estland, Litouwen, Faeröer, Wit-Rusland en Kazachstan wordt namelijk van het voorjaar tot de herfst gevoetbald. En dat levert bijzondere kampioenen op.

Oud-Ajacied Markus Rosenborg is voor de tweede keer Zweeds kampioen met Malmö FF.

Woensdag legde Malmö FF voor de 18de keer beslag op de Zweedse landstitel. De kampioen van 2013 en 2014 moest vorig jaar zijn meerdere erkennen in IFK Norrköping, maar dankzij een 3-0 zege bij het al gedegradeerde Falkenbergs FF is de ploeg niet meer te achterhalen.

Malmö deed dat met een hoog eredivisiegehalte: aanvoerder Markus Rosenberg (Ajax), Tobias Sana (Ajax), Rasmus Bengtsson (FC Twente) en Magnus Wolff Eikrem (sc Heerenveen) kwamen allen in het verleden uit in Nederland.

De verliezend finalist van de Europa Cup I in 1980, die in het verleden spelers als Ola Toivonen en Zlatan Ibrahimovic voortbracht, kwam met de 18de landstitel op gelijke hoogte met recordkampioen IFK Göteborg.

Zweeds sprookje in Finland

Een bijzonder verhaal is de eerste Finse landstitel van IFK Mariehamn afgelopen weekend. Jari Litmanen noemde het op voorhand in een column al een sprookje als dat van Leicester City. Helemaal als je bedenkt dat Mariehamn eigenlijk helemaal niet bij Finland wil horen.

De club is namelijk afkomstig van Åland, een eilandengroep in de Botnische Golf tussen Finland en Zweden. Van de 11.521 inwoners van Mariehamn (volgens de volkstelling van 2016) spreekt bijna 90 procent Zweeds.

Toen Finland een zelfstandige staat werd na de Russische Revolutie van 1917 sprak de bevolking van Åland zich uit tegen de Finnen.

Hun verzoek om bij Zweden gevoegd te worden, was een van de eerste zaken waarover de net opgericht Volkenbond (een voorloper van de Verenigde Naties) zich boog. De uitkomst: Åland werd een autonome regio binnen Finland.

Ruim 84 jaar later, in 2004, promoveerde de lokale voetbaltrots IFK Mariehamn voor het eerst naar de hoogste divisie in het Finse voetbal. En door de 2-1 zege op middenmoter Ilves Tampere op de laatste speeldag is nu de eerste landstitel een feit.

De selectie van Mariehamn bevat overigens vier Zweden, elf Finnen (waaronder oud-Heraclied Aleksei Kangaskolkka), een Braziliaan, een Jamaicaan, twee Kenianen, een Amerikaan en een Schot. Slechts twee van hen, aanvaller Tommy Wirtanen en aanvoerder Jani Lyyski zijn geboren en getogen in Åland.

Voor de familie Lyyski zit ook een tragisch element in de fameuze triomf. Tot dit seizoen was Pekka, de vader van aanvoerder Jani, nog hoofdtrainer van Mariehamn. Hij liep de titel dus net mis.

Baas boven baas

Dundalk FC, op 24 november tegenstander van AZ in de Europa League, kroonde zich voor het derde jaar op rij tot kampioen van Ierland. Ook FK Astana is al drie jaar alleenheerser in Kazachstan. Baas boven baas is echter BATE Borisov. De club uit Wit-Rusland werd voor de elfde (!) keer op rij landskampioen.

In de Baltische staten moeten de beslissingen nog vallen.

Kampioenen 'zomercompetities' UEFA

Aantal titels
ZwedenMalmö FF18de
NoorwegenRosenborg BK24ste
FinlandIFK Mariehamn1ste
IJslandFH Hafnafjördur8ste
FaeroerVikingur Gøta1ste
IerlandDundalk FC12de
Estlandn.n.b.
Letlandn.n.b.
Litouwenn.n.b.
Wit-RuslandBATE Borisov13de
KazachstanFK Astana3de

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl