Bij de aanval op het dorp Haas werden meerdere gebouwen verwoest
NOS Nieuws

Unicef: bombardement op Syrische school dodelijkste tot dusver

Unicef zegt dat de aanval van gisteren op een dorp in Syrië, waarbij veel kinderen omkwamen, mogelijk de dodelijkste in zijn soort was sinds het begin van de Syrische burgeroorlog in 2011. Bij een luchtaanval in de provincie Idlib werd onder andere een school werd geraakt. Er kwamen volgens de VN-kinderrechtenorganisatie zeker 22 kinderen en 6 leraren om.

Unicef-directeur Anthony Lake spreekt van een gruweldaad. "Dit is een tragedie. Een schande. En als het opzettelijk is gedaan is het een oorlogsmisdaad", schrijft Lake.

Volgens lokale berichten voerden gevechtsvliegtuigen de aanval uit op het moment dat kinderen zich verzamelden buiten het schoolgebouw. De Syrische staatstelevisie meldde alleen dat er bij de aanval militanten waren gedood.

"Geen enkele burgerdode"

Het grootste deel van de provincie Idlib is in handen van tegenstanders van het regime van Assad. Het Syrische regeringsleger en Rusland voeren vaker bombardementen uit in dat gebied. Correspondent David Jan Godfroid zegt dat Rusland nog nooit verantwoordelijkheid heeft genomen voor een mislukte aanval. "Volgens Rusland is er geen enkele burgerdode gevallen door hun bombardementen."

Sinds begin dit jaar zijn er volgens Unicef zeker 38 aanvallen op scholen geweest in Syrië, zowel in gebieden die in handen zijn van de Syrische regering als in rebellengebied. Daarbij kwamen tot gisteren 32 kinderen om. Vorig jaar waren er zestig aanvallen, waarbij 591 kinderen omkwamen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl