Chauffeurs moeten tijdens het rijden met automatische piloot handen aan het stuur houden
NOS Nieuws

Beste kwartaal ooit voor Tesla

Tesla, de bouwer van elektrische auto's, heeft over het derde kwartaal een nettowinst van 22 miljoen dollar geboekt. Het is de eerste kwartaalwinst sinds 2013. Oprichter Elon Musk spreekt van het beste kwartaal sinds de oprichting van het bedrijf in 2003. Hij verwacht ook volgend jaar winst.

Het aandeel steeg met 4 procent. Eerder dit jaar nam het vertrouwen in Tesla af. Het aandeel daalde sinds begin dit jaar zo'n 16 procent.

Verdubbeld

De afgelopen jaren deed Tesla hoge investeringen om de auto's te bouwen, maar de productie ging niet altijd snel genoeg. Nu lijkt Tesla het productietempo wat verhoogd te hebben. In het derde kwartaal is het aantal afgeleverde auto's bijna verdubbeld tot 25.000 stuks.

Ook is er in de kosten gesneden. In het vierde kwartaal zal veel geld nodig zijn voor de productie van de nieuwe Tesla, Model 3. Het concern heeft al bijna 400.000 bestellingen binnen.

Om de productie te kunnen financieren heeft Tesla de klanten die zo'n auto hebben besteld, om een aanbetaling gevraagd. De eerste auto's zouden eind volgend jaar klaar moeten zijn.

Uitbreiding

Verder heeft het bedrijf veel geld gestoken in een nieuwe megafabriek voor accu's, een essentieel onderdeel van elektrische auto's, en het ontwerp van twee nieuwe modellen. Ook heeft directeur Elon Musk onlangs een bod gedaan op SolarCity, een zonnepanelenfabrikant waar Musk al deels eigenaar van is. De grotere schaal van productie en hogere verkopen moeten het concern ook op jaarbasis winst gaan opleveren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl