Snapchat
NOS NieuwsAangepast

Snapchat wil met beursgang 4 miljard dollar ophalen

Snapchat wil begin volgend jaar op de beurs tot 4 miljard dollar ophalen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van bronnen. Het is al langer bekend dat Snapchat, de app waarmee gebruikers foto’s en video’s naar elkaar kunnen sturen die snel verdwijnen, beursambities heeft.

Als Snapchat inderdaad 4 miljard dollar ophaalt, wordt het de op één na grootste beursgang van een techbedrijf ooit. Snapchat moet alleen Facebook voor zich laten, dat in 2012 maar liefst 16 miljard dollar ophaalde. De beursgang van Twitter leverde een jaar later 2,1 miljard dollar op.

Waardering

Snapchat brengt slechts een deel van het bedrijf naar de beurs. De totale waarde van Snapchat ligt volgens Bloomberg tussen de 25 tot 40 miljard dollar.

De omzet van Snapchat dit jaar is naar schatting zo’n 300 tot 350 miljoen dollar. Dat zou zes tot zeven keer meer zijn dan in 2015. Doordat de omzet onder de één miljard dollar ligt, hoeft Snapchat de cijfers voorafgaand aan de beursgang niet te publiceren.

Het platform is de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de belangrijkste socialemedia-apps. Het is al populairder dan Twitter. Facebook probeerde het bedrijf in 2013 over te nemen, maar dat mislukte.

Geld verdienen

Het bedrijf verdient op meerdere manieren geld. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld tegen betaling zogenoemde geofilters maken. Deze filters, waarin bijvoorbeeld een verjaardagstekst staat, kunnen over foto's worden geplakt. Daarnaast kunnen bedrijven in de app adverteren.

In september lanceerde Snapchat zijn eerste fysieke product: een bril met een camera die korte filmpjes kan maken. Tegelijkertijd veranderde het bedrijf toen zijn naam in 'Snap'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl