Het zakencentrum op de Amsterdamse Zuidas
NOS Nieuws

Werkgevers tegen belastingplannen EU

Werkgevers van grote bedrijven zien niets in Europese uniforme belastingregels. VNO-NCW noemt het een slecht plan; slecht voor de EU en slecht voor Nederland. Belastingheffing op winsten van bedrijven moet een nationale zaak blijven, omdat het volgens VNO-NCW goed is voor de concurrentiepositie van Nederland.

"Landen buiten de EU zoals de VS, het Verenigd Koninkrijk na een brexit, Zwitserland, Singapore of China kunnen hun belastingstelsel verder moderniseren, terwijl we in de EU gevangen zullen zitten in een bevroren stelsel. Toekomstige aanpassingen vereisen namelijk unanieme instemming van alle lidstaten", schrijft de organisatie op zijn website.

belastingontwijking

In de voorstellen van de Europese Commissie moeten bedrijven die meer omzetten dan 750 miljoen euro in alle landen van de EU gelijk behandeld worden. Geen aparte belastingvoordeeltjes dus die per land kunnen verschillen. Het voorstel van Eurocommissaris Pierre Moscovici werd gisteren gepresenteerd en moet voorkomen dat grote internationale bedrijven belastingen ontwijken.

Investeringen

De werkgeversorganisatie is bang dat grote bedrijven hun hoofdkantoren buiten de EU gaan vestigen. Als investeringen door deze bedrijven gedaan worden buiten de EU is dat niet goed voor de werkgelegenheid en de economische groei, aldus VNO-NCW.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl