NOS Nieuws

Journalisten redden puppy's uit oude IS-tunnel bij Mosul

In de buurt van de Iraakse stad Mosul hebben Britse journalisten een roedel puppy's levend uit een tunnel gehaald die werd gebruikt door IS. De ondergrondse gang was al vernield door het Iraakse leger. "Onwerkelijk", schrijft een van de BBC-journalisten over de vondst.

De Britten lopen mee met Iraakse troepen die bezig zijn met een offensief op Mosul, dat in handen is van terreurgroep IS. Na tien dagen zijn de Iraakse militairen de stad tot op enkele kilometers genaderd en hebben zij een groot aantal dorpen rond Mosul ingenomen.

Op die plekken troffen de Irakezen tunnels aan die werden gebruikt door IS-strijders. Toen de journalisten een kijkje namen bij een van de ondergrondse gangen, vonden ze de hondjes. Een klein lichtpuntje in de ellende die de journalisten te zien krijgen tijdens het offensief.

De strijd rond de Iraakse stad, waar nog ongeveer een miljoen mensen wonen, heeft intussen een volgende fase bereikt. Tot dusver troffen de regeringstroepen vooral verlaten dorpen aan, maar nu komen ze steeds vaker op plaatsen waar nog burgers wonen.

Gisteren werd het dorp Tub Zawa gebombardeerd, waar nog inwoners aanwezig waren. Die zijn het gebied inmiddels ontvlucht, net als de IS-strijders die nog in het dorp zaten. De Verenigde Naties verwachten dat ook Mosul de komende dagen verder leegloopt en zijn bang voor een humanitaire crisis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl