Koenders en Klimkin
NOS NieuwsAangepast

'Oplossing voor Oekraïne-referendum is muizengaatje'

Volgens minister Koenders is de oplossing voor de nee-stem van het Oekraïne-referendum een 'muizengaatje'. Tijdens een ontmoeting vertelde hij zijn Oekraïense collega Klimkin dat hij het belang ziet van het associatieverdrag, maar dat het tegelijkertijd belangrijk is om tegemoet te komen aan de Nederlandse kiezer.

De minister vindt het belangrijk dat de overeenkomst er komt, mede vanwege de geopolitieke instabiliteit. Daarmee doelt hij op de spanningen in de regio tussen Oekraïne en Rusland. Maar de steun van de Eerste en Tweede Kamer is daarbij volgens hem wel nodig. "Ik hoop dat de politieke partijen ons zullen steunen bij het vinden van een oplossing. Of dat gaat lukken, weet ik niet", aldus de minister.

Klimkin zei teleurgesteld te zijn dat het akkoord nog niet geratificeerd is door Nederland, maar benadrukte ook dat hij vertrouwen heeft in het Nederlandse parlement. Oekraïne hoopt dat ook na 1 november nog kan worden doorgepraat over het associatieverdrag met de EU.

Het Nederlandse parlement wil voor dinsdag uitsluitsel van het kabinet.

Geitenpad

Eerder zei premier Rutte al dat hij de hoop nog niet heeft opgegeven en dat hij op zoek is naar een 'geitenpad'. Volgens hem is de oplossing alleen via een heel smal paadje te bereiken, omdat andere EU-landen het verdrag al hebben ondertekend en delen ervan al in werking zijn.

Achter de schermen zou door hem en andere partijen hard worden gewerkt om toch een oplossing te vinden, waardoor er nog iets kan worden aangepast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl