NOS NieuwsAangepast

Franse agenten de straat op voor 'Mars van Woede'

In Frankrijk gaan agenten opnieuw de straat op om betere werkomstandigheden af te dwingen. Vooral in Parijs werden veel demonstranten verwacht voor de 'Mars van Woede', die even na 12.00 uur van start ging vanaf de Place de la République.

"Franse agenten krijgen vaak met geweld te maken", zei correspondent Frank Renout op NPO Radio 1. "Daar maken zij zich zorgen over, want zij hebben weinig middelen om zich te verdedigen." Daarnaast maken zij al bijna een jaar veel overuren, omdat de veiligheidsmaatregelen na de terreuraanslagen in november vorig jaar in Parijs aanzienlijk zijn opgevoerd.

Aanleiding was de aanval op een politieauto in een voorstad van Parijs

In Le Figaro klagen politiemedewerkers over gebrek aan personeel, materieel en gebrekkige huisvesting. Omdat collega's voor bewakingsdoeleinden en bij grenscontroles worden ingezet, neemt de werkdruk voor de anderen toe. Politieauto's met 250.000 kilometer op de teller zijn geen uitzondering.

Het ministerie probeert geld vrij te maken, maar het zal enige tijd duren voor het zover is, zei een topambtenaar tegen de krant.

De directe aanleiding voor de acties van deze maand was een aanval op vier agenten in een voorstad van Parijs. Daar vielen onbekenden een politieauto aan en staken hem in brand. Twee agenten raakten lichtgewond, twee collega's zwaargewond. Een daarvan ligt met ernstige brandwonden en in coma in een ziekenhuis.

'Handen af van mijn smeris'

Aan het begin van de demonstratie liepen honderden agenten mee. De mars in Parijs eindigt vandaag bij dat ziekenhuis. Ook in andere Franse steden gaan agenten de straat op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl