"Veiligheid staat bij ons voorop, zowel voor onze medewerkers als voor de reizigers, zegt de directeur van Arriva.
In samenwerking met
RTV Noord

Arriva: er is niets mis met onze machinisten

Volgens Arriva is er niets mis met hun machinisten: ze voldoen allemaal aan het wettelijke opleidings- en ervaringsniveau. Dat zegt de directeur van het vervoersbedrijf tegen Radio Noord, naar aanleiding van een onderzoek door de Inspectie Leefomgeving en Transport (IL&T).

Staatssecretaris Sharon Dijksma kondigde dat onderzoek gisteren aan na Kamervragen van de PvdA over de veiligheid op het noordelijke spoor. Uitzendkrachten zouden te snel het spoor op gestuurd worden, zei vakbond VVMC.

Arriva weerspreekt dat: "Veiligheid staat bij ons voorop, zowel voor onze medewerkers als voor de reizigers. De statistieken wijzen uit dat we dat op een uitstekende manier doen."

Een trein besturen blijft mensenwerk.

Directeur Arriva bij Radio Noord

Aanleiding voor het onderzoek was onder meer een incident bij Uithuizermeeden begin september. Een trein negeerde een rood sein en kwam toen op een spoorwegovergang tot stilstand. Dat ging volgens Arriva om een menselijke fout en de betrokken machinist is op non-actief gezet. IL&T onderzoekt de zaak.

"Een trein besturen blijft mensenwerk", zegt directeur Anne Hettinga van Arriva. "Dit soort zaken komen helaas voor. Je kunt incidenten daardoor niet uitsluiten. Arriva scoort extreem hoog als het gaat om veiligheid, dan mag je niet de suggestie wekken dat reizen met een Arriva-trein onveilig is."

De directeur steekt in een interne memo de medewerkers een hart onder de riem. "Dat hier en daar incidenten misbruikt worden om Arriva en daarmee ook jullie in een kwaad daglicht te stellen is laakbaar. Laat deze brief aan jullie een steun in de rug zijn, om door te blijven gaan zoals jullie gewend zijn om te doen."

Arriva schreef in een eerdere memo dat de opleiding voor machinisten wel wordt aangepast naar aanleiding van de incidenten. "Op basis van dit onderzoek en ook naar aanleiding van gesprekken met jullie, is het belangrijk om onze materieelopleiding en de toetsingen hierop nog beter te faciliteren en vast te leggen", laat het transportbedrijf weten aan de medewerkers.

Advertentie via Ster.nl