NOS NieuwsAangepast

Van Calais naar Chardonnay, migranten moeten even wennen

Van Calais naar Chardonnay

Terwijl bij Calais de ontruiming en afbraak van het illegale vluchtelingenkamp nog doorgaan, hebben de eerste migranten kennisgemaakt met hun opvangplaatsen elders in Frankrijk. Ze zitten er met gemengde gevoelens.

Ze zijn blij dat ze niet meer in de 'jungle' hoeven te vertoeven, maar moeten nog even wennen aan hun nieuwe omgeving.

In Chardonnay, het Bourgondische plaatsje dat zijn naam gaf aan de beroemde druif, lopen een paar vluchtelingen verwonderd rond. "Het is niet groot, maar wel veilig", zegt Mohamed Abdallah uit Sudan. "Ik wil hier blijven want als ik terugga naar Sudan kom ik in de problemen."

Ik had nooit gedacht dat ik in dit kleine dorp mensen uit zo veel landen zou ontmoeten.

Christophe Lambert, dorpsbewoner Chardonnay

Zijn landgenoot Smail Sudiman snapt weinig van zijn nieuwe omgeving. "Het is geen stad, het is een dorp. Ik ben hier terechtgekomen en ik verblijf in een opvang, maar van deze plek weet ik helemaal niets."

Hider Sherif , een andere migrant uit Sudan, denkt er nog steeds over om naar Groot-Brittannië of een ander land te reizen, maar voorlopig blijft hij waar hij is. "Het is onmogelijk om ergens anders naartoe te gaan. Alle wegen zijn afgesloten hier in Frankrijk. Dus ik blijf nu hier. Misschien vertrek ik later naar een andere plek. Ik weet het niet."

Verzet

De inwoners van Chardonnay zijn verdeeld over de opvang. Er is veel verzet, zegt Fabienne Durcy. "Er zijn mensen die er tegen zijn en dat ook duidelijk hebben gemaakt. Er zijn petities geweest, een demonstratie en een openbare bijeenkomst. Het was best moeilijk."

Maar sommige dorpelingen zijn juist blij om eens mensen uit andere culturen te ontmoeten. Christophe Lambert vindt de komst van de vluchtelingen een goede zaak. "Het opent voor ons een venster op de wereld. Ik had nooit gedacht dat ik in dit kleine dorp mensen uit zo veel landen zou ontmoeten. En we kunnen hen helpen. Hun reis was heel zwaar. Ik hoop dat we ze wat hoop kunnen geven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl