Gevechtsvliegtuigen aan boord van het vliegdekschip Admiraal Kuznetsov
NOS NieuwsAangepast

Toch geen Spaanse brandstof voor Russische schepen op weg naar Syrië

Rusland heeft het verzoek om een aantal marineschepen in Spanje te laten bijtanken ingetrokken. Dat heeft de Russische ambassade in Madrid aan persbureau Ria Novosti laten weten. De mededeling volgde op het nieuws dat de Spaanse regering het verzoek na kritiek van onder meer de NAVO in heroverweging had genomen.

Het flottielje, waarin een vliegdekschip en een nucleair aangedreven kruiser meevaren, is volgens Ria Novosti de Straat van Gibraltar gepasseerd en de Middellandse Zee opgevaren. Het is vrijwel zeker op weg naar Syrië, om mee te doen aan de strijd tegen de opstandelingen daar.

Verbazing

In eerste instantie stemde Spanje ermee in dat de schepen zouden bijtanken in Ceuta, een Spaanse enclave op de Marokkaanse kust. Dat wekte de verbazing bij NAVO-bondgenoten. Rusland staat aan de kant van president Assad; de meeste NAVO-landen steunen de opstand tegen hem.

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg wees de Spaanse regering erop dat de schepen, vliegtuigen en helikopters mogelijk ook tegen burgers in Oost-Aleppo worden ingezet. "Al onze bondgenoten zijn van onze zorgen op de hoogte."

De Britse minister van Defensie Michael Fallon zei dat Londen "extreem ongerust zou zijn als ook maar één NAVO-lid zou overwegen om de Russische schepen te helpen bij iets wat op een bombardement van Syrische burgers zou uitlopen". De NAVO moet de eenheid bewaren, zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl