Premier Djukanovic tijdens de verkiezingscampagne
NOS Nieuws

Premier Djukanovic van Montenegro treedt af

Premier Milo Djukanovic van Montenegro legt zijn functie neer. Hij wordt opgevolgd door vice-premier Dusko Markovic. Dat heeft de leiding van de Democratische Partij van Socialisten (DPS) laten weten.

Het aftreden van Djukanovic komt na de voor de DPS slecht verlopen verkiezingen. De pro-Westerse partij haalde geen absolute meerderheid in het Montenegrijnse parlement en moet nu een coalitie vormen met andere partijen.

De DPS geeft geen reden voor het aftreden van Djukanovic. Het is ook niet bekend of hij aanblijft als partijleider.

Complot

De Britse krant The Guardian speculeert op een verband met de aankondiging dat er een onderzoek is ingesteld naar mogelijk Russische betrokkenheid bij een complot tegen de regering tijdens de verkiezingen.

Bij de stembusgang op 16 oktober werden twintig mensen opgepakt die van plan zouden zijn geweest om politiek gemotiveerde aanvallen uit te voeren. Volgens de autoriteiten waren het Servische paramilitairen.

Jongste premier

Djukanovic heeft het land, met korte onderbrekingen, geleid sinds 1991. In dat jaar werd hij, op zijn 29ste, de jongste premier van Europa. Hij trad twee keer eerder af, maar kwam beide keren terug. Ook was hij van 1998 tot 2002 president van Montenegro.

De Montenegrijnse oppositie heeft hem geregeld beschuldigd van corruptie en dictatoriaal gedrag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl