De wereldberoemde foto van het Afghaanse meisje op een tentoonstelling met fotograaf Steve McCurry in weerspiegeling.
NOS NieuwsAangepast

Pakistan arresteert wereldberoemd 'meisje met de groene ogen'

Het wereldberoemde Afghaanse meisje met de groene ogen is opgepakt in de Noord-Pakistaanse stad Peshawar. Sharbat Gula of Sharbat Bibi, ondertussen een veertiger, had een vervalste id-kaart op zak, zegt een politieagent tegen de Pakistaanse tv-zender Geo TV.

De bekende Amerikaanse fotograaf Steve McCurry fotografeerde Gula in 1984 in de omgeving van Peshawar voor het blad National Geographic. Toen was zij ongeveer 12 jaar oud. De foto werd in 1985 gebruikt op de cover van het blad, en wordt gezien als een van de meest herkenbare omslagen van het blad.

De foto werd het symbool voor het burgerleed tijdens de Russische bezetting van Afghanistan in de jaren '80. Miljoenen Afghanen ontvluchtten het land en zochten een veilig heenkomen in onder andere Pakistan.

McCurry probeerde in de jaren na het maken van de foto Gula nog terug te vinden, maar had geen succes. Het zou tot 2002 duren voor bekend werd hoe het meisje echt heette.

National Geographic ging dat jaar terug naar Pakistan, uit nieuwsgierigheid naar het meisje en om uit te vinden of ze nog leefde en hoe het met haar ging.

Fotograaf Steve McCurry met de foto van Gula uit 1984 en een foto uit 2002

Na een lange zoektocht was er uiteindelijk een man die het team van National Geographic in contact bracht met Gula. Een irisscan gaf uitsluitsel dat zij daadwerkelijk het Afghaanse meisje hadden teruggevonden. Ze bleek getrouwd te zijn, kinderen te hebben en keerde halverwege de jaren '90 weer terug naar Afghanistan. Opvallend genoeg was ze zelf helemaal niet op de hoogte dat haar portret zo iconisch bleek te zijn. Later is zij weer vertrokken uit Afghanistan en kwam weer in Pakistan terecht.

Celstraf

De Pakistaanse autoriteiten deden al langer onderzoek naar Gula, toen zij ontdekten dat zij in het land verbleef met vervalste papieren. Gula hangt een celstraf van tot zeven jaar en uitzetting naar Afghanistan boven het hoofd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl