Schilderswijk in Den Haag

'Je gaat erin geloven dat je niet succesvol kunt worden'

Onhandelbaar gedrag, vaak te laat komen en spijbelen. De Haagse Younnes uit de Schilderswijk was 13 jaar toen hij voor het eerst van school werd gestuurd. Hij kreeg een tweede kans op een lager niveau, maar ging ook daar in de fout. "Daar was ik ook laks: slecht gedrag, spijbelen. Ik vond dat ik niet op het niveau zat waar ik thuishoorde en ging puberen. Ik kwam weer langdurig niet op school."

Zijn verhaal past in het profiel van de jongeren in een achterstandsbuurt, die bovengemiddeld vaak werkloos thuiszitten. Vandaag bleek dat, alle inspanningen ten spijt, het niet goed lukt om allochtone jongeren aan het werk te krijgen.

Younnes heeft inmiddels zijn leven gebeterd. Na een stevig gesprek met de leerplichtambtenaar en met hulp van een speciaal traject waar hij inkwam, is hij weer aan het studeren. Hij volgt nu een mbo-4 opleiding.

Het Servicepunt Arbeid werd in 2015 in de Schilderswijk geopend

Op straat hangen

De 26-jarige Zaid el Azzouti herkent het verhaal van Younnes. "Ik kwam ook moeilijk aan een baan. Dat kwam door meerdere dingen, ik had geen diploma en werd gediscrimineerd. Ik kwam niet echt aan de bak en ging maar op straat hangen. Dat gebeurt veel hier", vertelt hij bij het radioprogramma Nieuws & Co.

Den Haag kent meer dan 4000 werkloze jongeren. Honderden jongeren waren voor de stad en het arbeidsbureau onzichtbaar. Inmiddels gaat dat beter, zegt de wethouder Sociale Zaken Rabin Baldewsingh. De stad heeft in de Schilderswijk een speciaal bureau geopend waar jongeren vacatures kunnen inzien, vragen stellen en sollicitatietrainingen kunnen volgen.

De gemeente krijgt hulp van organisaties die jongeren overtuigen om naar zo'n servicepunt te gaan, zegt de wethouder. "Zij komen wél in contact met de jongeren en leveren ze aan ons; dan gaan we met ze aan de slag."

Dat is wat ik zie: dat ze geen hoop meer hebben en niet meer durven dromen.

Nordin Tahboun, Multicultureel Jongeren Geluid

Een van die organisaties is Multicultureel Jongeren Geluid van Nordin Tahboun. Hij wil een brug slaan slaan tussen de jongeren en de gemeente."We hebben een netwerk in de wijk, komen veel op pleintjes waar ze rondhangen en horen welke problemen ze hebben."

"Als je opgroeit in zo'n wijk, groei je op met het gevoel dat je bent uitgesloten", vertelt Tahboun. "Ze hebben vaak een klein sociaal netwerk. Hun vader is maximaal een slager, moeder is huisvrouw. En in de media wordt altijd bevestigd dat allochtonen minder kansen hebben. Op een gegeven moment ga je erin geloven dat je niet succesvol kunt worden. Dat is wat ik zie: dat ze geen hoop meer hebben en niet meer durven dromen."

Maar de verantwoordelijkheid ligt natuurlijk ook voor een deel bij de jongeren zelf, erkent el Azzouti. "Je moet beseffen dat je iets verkeerds doet. Dat kan maar op één manier, studeren en werken; zo heb ik het gedaan.

Huisbezoekers proberen jongeren weer op weg te helpen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl