NOS SportAangepast

'Er was niemand die niet door wilde met Annan'

Het aanblijven van Alyson Annan bondscoach van de hockeydames heeft veel wenkbrauwen doen fronsen binnen de hockeywereld. Bij de KNHB waren er echter geen twijfels. "Er was geen enkele speelster die niet door wilde met haar", aldus technisch directeur Arno den Hartog.

'Er was niemand die niet door wilde met Annan'

In de halve finale van de Olympische Spelen had Annan een black-out. Na het vierde kwart tegen Duitsland had zij het idee dat er nog een kwart te spelen was, terwijl de speelsters zich voorbereidden op shoot-outs.

Het incident zou volgens hockeyvolgers een teken zijn dat de bondscoach te veel buiten de ploeg stond en de speelsters op zichzelf waren aangewezen. Tijdens de finale, die ondanks een overwicht verloren ging tegen Groot-Brittannië, mengde ze zich tijdens de shoot-outs niet tussen het team, maar zonderde ze zich af in de dug-out.

"Wij hebben uit de evaluatie met de speelsters opgemaakt dat er veel vertrouwen sprak uit het proces naar en tijdens de Olympische Spelen. Daarom kunnen we doorgaan met Alyson", stelt Den Hartog. "De speelsters zijn zeer enthousiast en dat is de basis voor een goed vervolg."

"Of ze aan geloofwaardigheid heeft ingeboet? Absoluut niet. Uiteraard neem je alle aspecten door, dus ook dit punt (niet op de hoogte zijn van shoot-outs). Alyson heeft het ook teruggezien en weet dat er verbeterpunten zijn."

Is het niet zo dat voornamelijk de gevestigde orde Annan steunt, omdat ze dan zeker zijn van hun plek in de selectie? Den Hartog: "We hebben alle speelsters gesproken en niet op kunnen maken dat iemand niet door zou willen gaan met Annan. Het was dus unaniem."

Annan fitter van geest

"De stress was enorm", zegt Annan over de Spelen. "Die black-out, dat zal nooit meer gebeuren. Daar heb ik van geleerd. Ik had daar fitter van geest mogen zijn. Ik ga ervoor zorgen dat dat in de toekomst in orde is. Al mijn aandacht ging uit naar de spelers en niet naar mezelf."

Annan zal in de toekomst fitter van geest zijn

Brinkman twijfelt aan Annan

Oud-hockeyer Jacques Brinkman heeft zijn bedenkingen bij het aanblijven van Annan. "Er zijn coaches voor minder gesneuveld. Het is echt opvallend en niet vanzelfsprekend dat ze doorgaat. Excuses tellen niet in de topsport, dat weer Annan ook. Ik moet het nog zien bij het van WK 2018. Daar telt alleen de wereldtitel."

Brinkman zet vraagtekens bij aanblijven Annan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl