NOS NieuwsAangepast

Boze Italianen barricaderen hun dorp tegen vluchtelingen

Boze Italiaanse dorpelingen hebben de toegangswegen naar hun dorp gebarricadeerd om de komst van een groep vluchtelingen te dwarsbomen. De inwoners van het Noord-Italiaanse Gorino gebruikten grote houten paletten om een bus met acht vrouwen en elf kinderen tegen te houden.

Ruim 200 mensen gingen de straat op om te protesteren. De vluchtelingen hebben het dorp daardoor niet kunnen bereiken en zijn op het laatste moment elders ondergebracht.

"Het rommelt al langer in het noorden van Italië. De toevloed van migranten is heel groot en de opvang is voornamelijk daar", vertelt correspondent Rop Zoutberg in het Op NPO Radio 1. "Daar roert ook de afscheidingspartij Lega Nord zich, die al heeft aangegeven dat de mensen in verzet moeten komen."

Volgens een van de dorpelingen is het protest niet persoonlijk gericht tegen de vluchtelingen. "Voor ons is het vooral de manier waarop het gebeurd is, zo laat. We worden nu neergezet als een stel racisten, maar zo zijn we niet", vertelt de vrouw aan de krant La Repubblica.

"We begrijpen gewoon niet waarom ze hier naartoe zouden komen. We hebben niet eens een dokter in het dorp, dus we hebben hen niets te bieden."

De discussie wordt volgens Zoutberg ook door de politiek aangewakkerd. "De minister van Binnenlandse Zaken zegt in de krant al dat Italië op het punt staat om in te storten, omdat we de opvang niet meer aan kunnen", vertelt hij. "Het was te verwachten dat er zoiets zou gebeuren, maar het is voor het eerst dat de inwoners van een dorp echt de toegang weigeren voor vluchtelingen."

Veel vluchtelingen

Het aantal vluchtelingen in Italië is het afgelopen jaar sterk toegenomen en opvang is al langere tijd een probleem. Vorig jaar waren er 100.000 vluchtelingen, nu ruim 167.000. "Op dit moment komen mensen nog steeds met duizenden tegelijk binnen", aldus Rop Zoutberg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl