Demy de Zeeuw juicht na een treffer voor AZ
NOS VoetbalAangepast

Gestopte De Zeeuw genoot het meest onder Van Gaal bij AZ

Hij behaalde met Oranje zilver op het WK 2010, werd in zijn carrière vier keer landskampioen en won de Bronzen Schoen over het seizoen 2009/2010: Demy de Zeeuw. Anderhalf jaar na zijn laatste wedstrijd bij NAC Breda heeft de middenvelder definitief laten weten te stoppen met profvoetbal.

Over zijn prijzenkast zal de 33-jarige De Zeeuw zeker niet klagen. Over zijn geruisloze afscheid ook niet. In zijn laatste duel degradeerde hij met NAC uit de eredivisie. Pijnlijk, maar voor De Zeeuw viel het mee: hij had al een nieuwe hobby.

Definitief

De Apeldoorner was toen al druk bezig met zijn eigen ondernemingen, waaronder een kledingmerk dat hij samen heeft opgezet met Eljero Elia en Gregory van der Wiel.

Lange tijd hield de 27-voudig international de deur naar een nieuw voetbalavontuur op een kier, maar vandaag ging diezelfde deur definitief dicht en op slot. Om terug te blikken op zijn voetbalcarrière vroegen we De Zeeuw naar drie belangrijke momenten uit zijn loopbaan.

De mooiste periode

"Dat was bij AZ. Fantastisch hoe we destijds als team met elkaar om gingen. Elke week met een mannetje of acht, negen uit eten en op stap. Dat was hartstikke gezellig. We werden uiteindelijk ook kampioen. Die tijd heeft mij als voetballer gevormd."

"Ik ging ineens veel geld verdienen en werd herkend op straat. Ook ging ik van Apeldoorn naar Amsterdam. Dat was best spannend, een grote stad."

Demy de Zeeuw in 2007 als speler van AZ in duel met Wesley Sneijder van Ajax

"Ik was een onbekende speler, voetbalde bij Go Ahead Eagles, toen Louis van Gaal mij oppikte. Hij is de allerbeste trainer die ik heb gehad. Ik was jong en leergierig en Van Gaal gaf mij vertrouwen."

"Naar buiten toe zei hij soms dingen die ik niet snel zou hebben gezegd, maar hij beschermt altijd zijn spelers en de club. Mensen die hem in een kwaad daglicht stellen, kennen hem niet. De spelers lopen met hem weg."

Louis van Gaal op het trainingsveld van AZ, links Demy de Zeeuw

Het mooiste duel

"Ajax-FC Twente, 15 mei 2011. Er zat zoveel emotie in die wedstrijd. De week ervoor verloren we nog de bekerfinale in De Kuip van Twente. Maar de sfeer die dag in de Arena... iedereen voelde dat we die wedstrijd niet konden verliezen."

"Er zal waarschijnlijk nooit meer zo'n wedstrijd gespeeld worden in de Arena. Geen speler van Ajax maakt dat nog mee. We hebben de derde ster toen uitbundig gevierd, in de stad was het echt een gekkenhuis. En een huldiging op het Museumplein is natuurlijk veel mooier dan op een of andere parkeerplaats."

Demy de Zeeuw bij Ajax met de landstitel van 2010/2011

Het pijnlijkste moment

"De trap van Martín Cáceres vol in mijn gezicht tijdens de halve finale van het WK in 2010. Ik voelde me tijdens het toernooi zo sterk, zo had ik me nog nooit gevoeld. Maar na die trap heb ik nooit meer mijn niveau van daarvoor gehaald."

"Na de halve finale ben ik direct naar het ziekenhuis gegaan. Daar werd mijn mond volgestopt met ijzer. Tijdens de WK-finale zat ik nog wel op de reservebank, maar ik was hartstikke duf. Ik had allemaal ontstekingen. Toch was het ook uniek om daarbij te zijn."

Martín Cáceres komt met zijn schoen in het gezicht van Demy de Zeeuw in de halve finale van het WK 2010

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl