NOS NieuwsAangepast

Heathrow mag een stuk groter van het Britse kabinet

Als het aan het Britse kabinet ligt, mag de Londense luchthaven Heathrow uitbreiden. De regering heeft ingestemd met een groter vliegveld. Veertig jaar geleden werd er voor het eerst over uitbreiding gesproken. Maar omdat het zo gevoelig ligt, wilde geen enkel kabinet de knoop doorhakken.

Het lijkt er niet op dat de uitbreiding snel van start gaat. Het Britse parlement moet er nog over stemmen en dat gebeurt over een jaar. Ook worden er rechtszaken verwacht van milieugroepen en omwonenden van de luchthaven. Er wordt nu al veel geklaagd over luchtvervuiling en geluidsoverlast.

Het is de bedoeling dat er een derde start- en landingsbaan komt. Die ligt er waarschijnlijk op zijn vroegst over tien jaar.

Bulldozers

Burgemeester Khan van Londen noemt het besluit desastreus. "De luchtvervuiling rond Heathrow is nu al erger dan is toegestaan", zegt hij. Zijn voorganger Boris Johnson, nu minister van Buitenlandse Zaken, zei een aantal jaar geleden dat hij voor de bulldozers zou gaan liggen die de derde baan gaan aanleggen. Johnson zei vanochtend dat hij nog steeds tegen is.

Maar premier May noemt uitbreiding cruciaal voor de toekomst van de Britse economie. "Bedrijven weten nu dat we aan de infrastructuur werken die zij nodig hebben om hun markten te bereiken", zegt May. Een grotere luchthaven laat volgens haar zien dat Groot-Brittannië bereikbaar is voor de wereld, ook al stappen de Britten uit de Europese Unie.

Drukste luchthaven

Heathrow is de drukste luchthaven van Europa en kan nu zo'n 480.000 vluchten en 75 miljoen passagiers per jaar afhandelen. Met een derde baan kunnen dat er 740.000 worden. Uitbreiding levert ook tienduizenden banen op.

De luchthaven was met het kleinere vliegveld Gatwick jarenlang verwikkeld in een strijd om uitbreiding. Meerdere Britse kabinetten bogen zich over het onderwerp, maar namen dus nooit een besluit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl