De nationale korfbalploeg van Turkije op het EK in Dordrecht

Voor moderne Turken is korfbal een hippe sport

Vraag niet hoe het kon, maar in 1995 raakte een Turkse wetenschapper in de ban van het korfbal. Zij introduceerde de sport op de universiteit in Istanbul. En het sloeg aan. Inmiddels wordt er in de meeste grote Turkse steden gekorfbald, met name op scholen en universiteiten.

Niet zo gek dus dat Turkije ook van de partij is op het EK in Dordrecht. Dinsdagavond is Oranje de tegenstander van de Turken, die zaterdag na een busreis van 48 uur pas kort voor hun eerste wedstrijd in Nederland arriveerden en prompt tegen een dikke nederlaag tegen Rusland opliepen. Ook Catalonië en Duitsland waren vervolgens een maatje te groot.

Duizend spelers

De Turkse bondscoach valt dan ook niet te benijden. Want zo heel veel keus heeft Yüksel Abdikoglu niet bij het maken van zijn selectie. "Het precieze aantal weet ik niet, maar ik schat dat er ruim duizend spelers zijn. Elk jaar komen er nieuwe bij."

Turkse bondscoach kan kiezen uit ongeveer duizend korfballers

Ook in Turkije, dat in 2014 voor de tweede keer aan een EK meedeed en toen als vijftiende en voorlaatste eindigde, heet korfbal gewoon 'korfbal'. En hoewel het overgrote deel van de bevolking uit moslims bestaat, wordt er ook gewoon gemengd gespeeld. "Ik denk dat in Europa een verkeerd beeld van Turkije bestaat. Mannen en vrouwen zijn actief in korfbal, basketbal, voetbal, volleybal. Geen probleem."

Moderne burgers

International Hilal Karas bevestigt de woorden van haar coach. "Het algemene beeld dat men in Europa van Turken heeft, is dat de vrouwen alleen iets met vrouwen mogen doen en de mannen met mannen. Maar als je een keer in Istanbul gaat kijken, zul je zien dat de Turken daar Europeser zijn dan de Turken hier in Europa. We zijn allemaal moderne Turkse burgers. Dat we gemengd sporten, is heel normaal."

Ook in het Turkije waar premier Erdogan steeds strakker aan de touwtjes trekt. Al wagen de korfballers zich niet aan politieke uitspraken. "Ik praat niet graag over politiek", bekent Kasas. "Maar onze positie is in tien jaar niet veranderd. We worden nog steeds gesteund, want we doen niets verkeerd. Wat we hier doen, is normaal. Ik zou me tien jaar geleden niet druk hebben gemaakt, en nu ook niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl