NOS NieuwsAangepast

'Overvolle Utrechtse hockeyclubs moeten velden erbij krijgen'

Hockeyclubs in de regio Utrecht zijn zo populair dat er snel nieuwe velden moeten worden aangelegd. Dat staat in een plan van aanpak dat de nationale hockeybond heeft opgesteld naar aanleiding van een advies van het Mulier Instituut.

De hockeyclubs in en om Utrecht hebben hun ledenaantallen sinds 2010 zien toenemen met 20 procent, naar zo'n 22.000 leden. Vooral het aantal aanmeldingen van kinderen heeft een hoge vlucht genomen.

Wachtlijst

Veel clubs hebben een wachtlijst. Het gebeurt geregeld dat kinderen zich bij een club in een andere gemeente moeten aanmelden. Twaalf van de negentien clubs zeggen dat ze een tekort aan velden hebben.

De verwachting is dat de problemen de komende jaren alleen maar toenemen. Ze doen zich onder meer voor bij Kampong in Utrecht, SCHC in Bilthoven en bij de Hockeyclub Houten.

Een van de oplossingen is volgens de onderzoekers om meer velden aan te leggen. De hockeybond KNHB vindt dat de gemeenten daarvoor samen een fonds moeten oprichten, omdat het ook een gezamenlijk probleem is. Als er geen plek is voor een extra veld binnen de hockeyclub, moet volgens de bond worden overwogen om ruimte te claimen bij andere sportverenigingen op hetzelfde complex.

Jeugd op zondag

Het Mulier Instituut zegt verder dat de bestaande hockeyvelden efficiënter kunnen worden gebruikt. Zo kunnen de clubs de wedstrijden beter spreiden over de weekenddagen. Het veldentekort doet zich namelijk vooral voor op de zaterdag, wanneer de meeste jeugdteams hockeyen. Door ook jeugdwedstrijden op zondag te plannen, vangen de clubs dit probleem deels op.

Omwille van de efficiëntie overweegt de KNHB ook om de wedstrijden korter te maken, waardoor er meer duels op een dag kunnen worden gepland. Andere opties zijn om teams groter te maken en om het seizoen te verlengen.

Overigens kampen niet alleen hockeyclubs in de regio Utrecht met een overmatige populariteit. In onder meer Amsterdam, Rotterdam, Noord-Brabant en Het Gooi is dat ook het geval, zegt de KNHB.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl