Kabinet: daders MH17 mogelijk voor Nederlandse rechters
Het kabinet bereidt zich voor op de berechting van de daders van het neerhalen van vlucht MH17 in Nederland. Volgens minister Van der Steur (VVD) van Veiligheid en Justitie is de kans groot dat naar Nederland wordt gekeken als er uiteindelijk mensen kunnen worden vervolgd. Het kabinet onderzoekt daarom nu verscheidene opties.
Na het veto van Rusland in de VN-Veiligheidsraad tegen een VN-tribunaal hebben de zogeheten JIT-landen gezocht naar een alternatief om de daders te kunnen berechten. JIT staat voor Joint Investigation Team, een samenwerkingsverband van landen die betrokken zijn bij de vliegramp. Dat zijn Nederland, Australië, België, Oekraïne en Maleisië.
Van der Steur zegt dat het kabinet voor de berechting twee opties laat uitwerken: de oprichting van een internationaal tribunaal of vervolging in een van de JIT-landen. Als dat laatste het geval is, houdt het kabinet rekening met de mogelijkheid dat Nederland die taak op zich neemt. Daarom worden er nu al voorbereidingen getroffen.
Obstakels
Voor zowel de oprichting van een internationaal tribunaal of nationale vervolging in en door een van de JIT-landen zijn er nog de nodige juridische obstakels. De minister zegt dat er de komende tijd veel uitzoekwerk nodig is om die obstakels uit de weg te ruimen en mogelijke gaten in het juridische systeem te dichten. Ook moeten er waarschijnlijk nieuwe internationale verdragen worden gesloten.
Volgens Van der Steur is het Joint Investigation Team nog uitgebreid bezig met onderzoek naar de personen die verantwoordelijk worden gehouden voor het neerhalen van vlucht MH17.
'100 betrokkenen'
Op 17 juli 2015 werd vlucht MH17 van Malaysia Airlines neergehaald boven Oost-Oekraïne. 298 mensen, onder wie 196 Nederlanders, kwamen daarbij om het leven.
Uit het onderzoek van het JIT is tot dusver naar voren gekomen dat het toestel is neergehaald met een Buk-raket die vanuit Rusland naar Oost-Oekraïne was gebracht. Het wapen is afgeschoten vanaf een veld bij het Oekraïense plaatsje Pervomajsk, dat ten tijde van de ramp in handen was van pro-Russische rebellen. De lanceerinstallatie is daarna weer teruggebracht naar Rusland.
Het onderzoeksteam heeft honderd betrokkenen in beeld die mogelijk een rol speelden bij het afschieten van de raket.
De Tweede Kamer heeft maandag gesproken met organisaties van nabestaanden van vlucht MH17. Daarbij waren vertegenwoordigers van de Werkgroep Waarheidsvinding MH17 en de Stichting Vliegramp MH17.