Joelia Stepanova
NOS SportAangepast

IOC reikt klokkenluiders Stepanova en Stepanov alsnog helpende hand

Het Internationaal Olympische Comité (IOC) heeft besloten Joelia Stepanova en Vitali Stepanov alsnog de helpende hand te bieden. Daarmee geeft het IOC gehoor aan de brede internationale kritiek die losbarstte nadat het IOC had besloten de twee Russen, die het Russisch dopingschandaal vorig jaar aan het rollen brachten, uit te sluiten van deelname aan de Olympische Spelen in Rio.

Het IOC kreeg vanuit de sportwereld en de politiek stevige kritiek te verduren. De algemene opvatting was dat het echtpaar Stepanova steun had verdiend vanwege hun moed om als klokkenluiders op te treden. In plaats daarvan deed Internationaal Olympisch Comité het duo in de ban. Twee maanden na de Olympische Spelen van Rio kwam het IOC tot inkeer.

Joelia Stepanova en Vitali Stepanov onthulden vorig jaar dat er in de Russische atletiek systematisch doping werd gebruikt. De bewijzen zorgen er onder meer voor dat vrijwel het gehele Russische atletiek-team voor de Olympische Spelen werd geschorst.

Finaciële ondersteuning

Joelia en Vitali Stepanova hadden in september een ontmoeting met IOC-voorzitter Thomas Bach. Daarin stond het Russisch dopingschandaal en de rol die beide Russen én het IOC daarin hebben gespeeld centraal. De uitkomst van overleg is, dat het echtpaar in de toekomst financiële ondersteuning zal krijgen van het IOC.

Stepanova, een 800 meter-loopster, krijgt een stipendium om te gaan trainen. Haar echtgenoot Vitali gaat zich bij het IOC bezighouden met de strijd tegen doping. Vitali Stepanov werkte in het verleden voor het Russische antidopingagentschap RUSADA.

'Klokkenluidster Stepanova slecht behandeld'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl