De Malinese minister Diop en minister Koenders bij hun ontmoeting in Den Haag
NOS Nieuws

Nederlands geld om mensensmokkel in Mali aan te pakken

Voor de aanpak van mensensmokkel in Mali trekt Nederland 2 miljoen euro uit. Het wordt gestort in fondsen van twee VN-organisaties, UNODC en OHCHR, die zich bezighouden met mensensmokkel en schendingen van mensenrechten in een aantal West-Afrikaanse landen.

Ze gaan dat doen door te investeren in opsporing, onderzoek en juridische capaciteit. Met het geld voor de VN-fondsen moet bovendien de regionale samenwerking en uitwisseling van informatie verbeteren.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken en minister Ploumen (beiden PvdA) van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking hebben dat toegezegd bij hun ontmoeting in Den Haag met de Malinese minister van Buitenlandse Zaken Diop.

Mali speelt volgens Koenders een centrale rol in de instabiele Sahel-regio. Het land kampt met grensoverschrijdende problemen, zoals smokkel en terrorisme. Het is ook een doorgangsroute voor migranten naar Europa.

VN-missie

De ministers spraken ook over het vredesproces in Mali en de VN-missie Minusma, waaraan Nederland ook een bijdrage levert. Volgens de Malinese minister Diop is de aanwezigheid van Minusma van cruciaal belang voor de stabiliteit in Mali.

De Nederlandse missie in Mali is met een jaar verlengd, maar zonder helikoptereenheid. Het kabinet heeft besloten de zeven helikopters en ondersteunende militairen begin 2017 terug te halen.

Tijdens de missie zijn vier Nederlandse militairen om het leven gekomen. In juli kwamen twee militairen om bij een oefening. In maart 2015 verongelukten twee Nederlandse militairen toen hun Apache-helikopter neerstortte.

'Vooruitgang geboekt'

Koenders vindt dat sinds het begin van de missie in Mali vooruitgang is geboekt. Zo zijn er democratische verkiezingen geweest en is er een vredesakkoord getekend tussen de Malinese regering en gewapende groepen.

Daarnaast zijn tienduizenden ontheemden en vluchtelingen teruggekeerd naar het noorden van land en is er sprake van economische ontwikkeling, zegt Koenders. "Mali is er nog niet, maar met de ondersteuning van Minusma zijn door de Malinese regering en de gewapende groepen belangrijke stappen voorwaarts gezet."

Ontwikkelingssamenwerking

Naast de militaire bijdrage aan de VN-missie gaat Nederland ook door met ontwikkelingssamenwerking. Zo hebben de ministers gesproken over programma’s voor veiligheid, rechtsorde, watervoorziening en het creëren van banen voor jongeren.

Er zijn veel jongeren in Mali. Volgens de ministers is het verbeteren van hun perspectief van groot belang voor de toekomstige stabiliteit van Mali.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl