Door de uitbraak is het een puinhoop in het afkickcentrum
NOS NieuwsAangepast

Drugsverslaafden ontsnappen uit kliniek Vietnam

In Vietnam zijn honderden drugsverslaafden ontsnapt uit een afkickcentrum. In de zuidelijke provincie Dong Nai overmeesterden ze gisteravond beveiligers van het complex en dwongen ze hen de poort te openen.

Meer dan 560 mensen ontsnapten. Korte tijd later had de politie er zo'n 330 opgepakt, maar van 230 verslaafden ontbreekt nog ieder spoor. In het afkickcentrum zitten bijna 1500 mensen.

Het land in Zuidoost-Azië heeft strenge drugswetten. Mensen die worden betrapt op drugsgebruik, kunnen door de staat voor twee jaar in een afkickcentrum worden geplaatst. Daar krijgen ze volgens de overheid les over het communisme en worden ze aan het werk gezet.

Werkkampen

Volgens mensenrechtenorganisaties is de situatie in de centra belabberd. Het zouden verkapte werkkampen zijn, waar gevangenen nauwelijks medische zorg krijgen en vaak gevechten zijn. Human Rights Watch wil dat de afkickcentra sluiten.

In Vietnam zijn naar schatting zo'n 200.000 van de 90 miljoen inwoners drugsverslaafd. De meesten gebruiken heroïne of synthetische drugs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl