Jimmy Perry
NOS NieuwsAangepast

Bedenker van Daar komen de schutters overleden

De bedenker van de Britse sitcoms Dad's Army (Daar komen de schutters) en Ain't Half Hot Mum (Oh, moeder wat is het heet), Jimmy Perry, is overleden. De Engelse tv-maker is 93 jaar geworden. Samen met David Croft maakte hij zeer populaire Britse comedy-series.

Veel van zijn ideeën voor de verhalen van de tv-shows haalde Perry uit zijn eigen ervaringen. Omdat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog te jong was om in het leger te gaan, was Perry lid van de Home Guard; een groep vrijwilligers die verantwoordelijk was voor de verdediging van Groot-Brittannië in het geval van een Duitse invasie. De bijnaam voor dit leger was Dad's Army.

Dad's Army, dat vanaf 1968 werd uitgezonden, is een van de meest populaire en langstlopende sitcoms in Groot-Brittannië. In de negen jaar dat de serie door de BBC werd uitgezonden, zijn 80 afleveringen gemaakt. Ook in Nederland was Dad's Army te zien, onder de titel Daar komen de schutters. Perry baseerde personages in de serie op mensen die hij tijdens de oorlog had ontmoet.

Meest succesvol

In 1941 werd Perry uitgezonden naar Birma om de troepen te vermaken. Op basis van zijn ervaringen daar kwam hij met het idee voor Oh, moeder wat is het heet (1974). Deze serie werd ook in Nederland uitgezonden.

Andere bekende titels van Perry's hand zijn Hi-de-Hi! (Hoera het is vakantie) en You Rang, M'Lord?.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl