Iraakse troepen in Rutba in mei van dit jaar
NOS NieuwsAangepast

IS opent in Irak nieuw front

IS-strijders hebben in Irak de stad Rutba aangevallen. Van drie kanten vielen gewapende milities vanmorgen vroeg de stad aan, met auto's vol bommen. Het is onduidelijk hoeveel slachtoffers er gevallen zijn, maar media spreken van meerdere doden en gewonden.

Volgens een woordvoerder van het Iraakse leger is de aanval afgewend. De bomauto's zijn volgens hem tot ontploffing gebracht voordat die hun doel konden bereiken.

Rutba is een redelijk afgelegen plaats in het westen van het land. IS greep daar de macht in 2014. Een paar maanden geleden kwam Rutba weer in handen van het Iraakse leger. De burgemeester van de stad heeft gevraagd om snel militaire versterkingen naar de stad te sturen om de situatie onder controle te kunnen krijgen.

Strijd om Mosul

Vrijdag vielen IS-rebellen ook al de Koerdische stad Kirkuk aan. Daarbij kwamen enkele tientallen mensen om; ook veel IS-strijders werden gedood.

De twee aanvallen zouden zijn bedoeld als afleiding van de strijd om Mosul. De Iraakse regering is daar bezig met een offensief, samen met de Koerdische peshmerga en met hulp van Amerikanen. Mosul is de laatste grote stad in Irak die nog in handen is van IS.

De peshmerga hebben vanmorgen weer een dorp in de buurt van Mosul ingenomen. De troepen naderen de stad steeds dichter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl