Minister Plasterk, terwijl hij zelf een wetsvoorstel verdedigt in de Eerste Kamer, december 2014.
NOS Nieuws

Plasterk: Eerste en Tweede Kamer samen over wet laten beslissen

De Eerste en Tweede Kamer zouden samen over een wetsvoorstel moeten gaan beslissen, als dat door de Tweede is goedgekeurd maar in de Eerste op een meerderheid tégen stuit.

Die suggestie deed minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en koninkrijksrelaties) vanmiddag in het tv-programma Buitenhof. Zo’n gezamenlijk debat zou volgens Plasterk moeten worden gevoerd in de Ridderzaal, waar beide Kamer doorgaans alleen op Prinsjesdag samenkomen.

In de huidige situatie kan de Eerste Kamer een wetsvoorstel alleen goedkeuren of verwerpen. Daar bestaat onvrede over, omdat de Tweede Kamer rechtstreeks door de bevolking wordt gekozen en de Eerste Kamer slechts indirect, via de Provinciale Staten.

'Terugzendrecht'

Nog voor de verkiezingen zal Plasterk een staatscommissie instellen, overigens op voorstel van de Eerste Kamer, om voorstellen te doen voor verbetering van de werking van het parlementaire stelsel. Een gezamenlijke vergadering van Tweede en Eerste Kamer is wat Plasterk betreft het bestuderen door die commissie waard.

Dat geldt ook voor het zogenoemde ‘terugzendrecht’, waarbij de Eerste Kamer geen veto-recht meer heeft, maar een wetsvoorstel terug kan sturen naar de Tweede Kamer als daartegen grote bezwaren bestaan. Dit om te voorkomen dat het meteen weggestemd zal worden bij gebrek aan andere mogelijkheden.

Denemarken

Plasterk: "In Denemarken hebben ze in 1957 na lang vergaderen besloten van de twee kamers er één te maken. Technisch gezien is dat ook een oplossing.”

Overigens reageerde fractievoorzitter Thom de Graaf van D66 in de Eerste Kamer dat hij "niet zo onder de indruk is" van de suggestie van Plasterk. Volgens hem wordt maar eens per jaar een wetsvoorstel in de Eerste Kamer afgestemd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl