NOS NieuwsAangepast

Kandidaat-lijsttrekkers PvdA gaan met elkaar in debat

In de zoektocht naar een nieuwe leider gaat de PvdA debatten organiseren waarin de kandidaat-lijsttrekkers de strijd met elkaar moeten aangaan. De partij laat weten dat er in november en december vier debatten worden gehouden.

Er zijn verscheidene PvdA'ers die hengelen naar het lijsttrekkerschap. De huidige fractievoorzitter Diederik Samsom liet in september al weten door te willen gaan. De andere kandidaten zijn vice-premier Lodewijk Asscher en Tweede Kamerlid Jacques Monasch. Daarnaast zijn er nog enkele ontevreden partijleden die met hun kandidatuur de koers van de partij willen veranderen.

Kandidaat-lijsttrekkers kunnen zich tot maandag 10.00 uur melden bij de partij. Tussen 24 november en 8 december mogen PvdA-leden hun stem uitbrengen op de lijsttrekker van hun keuze. De uitslag van de lijsttrekkersverkiezing wordt een dag later bekendgemaakt door de partijleiding.

Premier

Mocht de PvdA de grootste partij worden na de Tweede Kamerverkiezingen, wil Diederik Samsom premier worden. In het tv-programma WNL Op Zondag zei hij vanochtend te willen "meesturen" aan de toekomst van het land. "Er zijn plekken waar je heel veel kunt bereiken, en het Torentje is er daar een van."

Maar Samsom geeft ook aan dat het scenario "niet heel erg dominant" in zijn hoofd zit. Zijn partij scoort in de jongste peilingen rond de tien zetels.

De lijsttrekkersdebatten worden georganiseerd op 14 november in Den Haag, 19 november in Tilburg, 26 november in Groningen en 3 december in Amsterdam.

Vorige week eiste Jacques Monasch opheldering bij partijvoorzitter Hans Spekman, nadat er mediaberichten verschenen over geheime afspraken tussen het partijbestuur, Samsom en Asscher. Daarin zou onder meer de vorm van de debatten al in detail zijn vastgelegd. In de ogen van Monasch is de verkiezing voorgekookt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl