NOS WielrennenAangepast

Na 158.705 kilometer zit de carrière van Cancellara erop

Na zeventien jaar profwielrennen zit het erop

De imposante wielercarrière van Fabian Cancellara zit erop. In Japan kwam de 35-jarige Beer van Bern gisteren een allerlaatste keer in actie tijdens een criterium.

Zijn loopbaan als professional begon in 2000, in de bonte kleuren van Mapei. Daarna volgden nog zeventien jaren bij achtereenvolgens Fasso Bortolo, CSC, Saxo Bank, Leopard Trek, RadioShack en Trek. In totaal reed Cancellara bij die ploegen 158.705 wedstrijdkilometers. Dat is bijna vier keer de wereld rond.

Indrukwekkende erelijst

Zijn palmares is indrukwekkend en fraai te noemen. Met 75 zeges, de ene nog mooier dan de andere, neemt Cancellara afscheid van het peloton.

Als hij straks thuiskomt en een kleine blik werpt in zijn prijzenkast, ziet hij daar fraaie memorabilia liggen die hem herinneren aan onder andere twee gouden medailles op de olympische tijdrit, vier wereldtitels in het tijdrijden, drie zeges in de Ronde van Vlaanderen, ook drie overwinningen in Parijs-Roubaix, zeven etappes in de Tour (waarvan zes tijdritten), elf ritten in de Ronde van Zwitserland, een zege in Milaan-Sanremo en 29 dagen in de gele trui.

Van de 36 klassiekers (Sanremo, Vlaanderen, Roubaix en Gold Race) waarin Cancellara opstapte, eindigde hij 16 (!) keer op het podium.

In 1998 wordt Cancellara wereldkampioen tijdrijden bij de junioren voor de Duitser Thorsten Hiekmann (links) en de Italiaan Filippo Pozzato (rechts).
Cancellara sprint naar brons op de Spelen van Peking
Cancellara laat zich huldigen als winnaar van de Grote Prijs Erik Breukink
Cancellara is de beste in de Ronde van Vlaanderen
Tijdrijden kon Cancellara als de beste, vier keer werd hij wereldkampioen
Cancellara onderweg in de Hel van het Noorden
Zeven ritten won de Beer van Bern in de Tour, eentje daarvan niet in een tijdrit
Cancellara blaast uit na olympisch goud in Rio

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl